Mult mai scump: zaharul, orezul, uleiul vegetal

Preţurile de desfacere la zahăr, orez, ulei şi alte produse alimentare s-au majorat în ultimele zile cu 30%-50%, transmite reporterul Agenţiei BASA-press.

Un kg de zahăr se vindea luni, 2 iunie 2008, la Piaţa agricolă din centrul Chişinăului cu 14-15 lei, faţă de preţul de 10 lei cu cât se vindea la sfârşitul săptămânii trecute, preţul unui kg de orez s-a majorat în acelaşi interval de timp de la 18 lei până la 30 de lei, la fel cât costa şi litrul de ulei vegetal.

Preţul la zahăr s-a majorat, chiar dacă Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM) a infirmat la sfârşitul săptămânii trecute informaţiile despre o posibilă majorare a preţurilor la zahăr şi sporirea cererii la acest produs pe piaţa locală. Potrivit UPZM, cele două companii-operatoare pe piaţă, Südzucker-Moldova şi Marr Sugar-Moldova, satisfac în deplină măsură necesităţile consumatorilor industriali şi individuali, astfel că la ora actuală în R. Moldova nu există deficit de zahăr.

Solicitat de BASA-press, Pintilie Pârvan, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a refuzat să se pronunţe asupra cauzelor majorării preţurilor la produsele alimentare, pe motiv că structura pe care o reprezintă se ocupă cu producerea, iar de reglementarea preţurilor se ocupă Ministerul Economiei şi Comerţului. Totuşi Pârvan a spus, că “atâta timp cât se scumpesc produsele petroliere, cele alimentare nu pot să rămâne pe loc”.

Tot luni, 2 iunie 2008, premierul Zinaida Greceanâi a fost informată de directorul regional al Băncii Mondiale, Paul Bermingham, că R. Moldova va beneficia de un credit nerambursabil de până la 10 mln USD din Fondul special al Băncii Mondiale pentru atenuarea creşterii globale a preţurilor la produsele alimentare.

Solicitat de BASA-press, şeful Serviciului de presă al Guvernului, Vitalie Condraţchi, a precizat că o parte din aceşti bani, Guvernul intenţionează să-i utilizeze pentru majorarea productivităţii în agricultură.//Basa.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.