Morcovi caramelizați, cu sos de iaurt și migdale prăjite

Săptămâna aceasta Bojica a trimis niște morcovi. Hmmm, stai puțin, nu-ți plac morcovii gătiți? Ți se trage cumva de la grădiniță, unde morcovul din supă era mereu lăsat deoparte, pe marginea farfuriei, pentru că era prea dulce și răsfiert? Știu la ce te referi. Cam așa percepeam și eu morcovii până când acum câțiva ani, am descoperit cât de gustoși pot fi ca garnitură sau pe post de salată, dacă știi cu ce să-i combini și cum să-i gătești. 

Iarna este anotimpul perfect pentru a experimenta cu morcovii. Pentru că e sezonul rece, iar aceste rădăcini minunate se păstrează tare bine tot sezonul, servindu-ne bine și la salate, și la tocane, și la supe. Hai să-ți dau și câteva motive în plus, pe lângă cel culinar, să îndrăgești morcovii. Știai că inițial, acum vreo 5000 de ani, morcovii erau mici, subțiri, amărui și erau cultivați ca medicament? Cică erau buni pentru a preveni otrăvirile și ca afrodiziac. Semințele de morcov sălbatic conțin estrogen și erau destul de populare ca metodă naturală de contracepție.

Un singur morcov conține doza dublă de beta-caroten necesară zilnic pentru organism. Primii morcovi nu erau oranj, ci mov.  

Chiar dacă China produce aproape jumătate din tot morcovul consumat pe glob, eu te rog să consumi morcovi locali. Iar dacă prinzi vreo legătură de morcovi mai tinerei, să știi ca se poate consuma și coada lor verde. De asemenea, din morcov iese un suc foarte bun, perfect atât pentru bebeluși, cât și adulți. Iar uleiul din semințe de morcov este folosit pe post de preparat terapeutic și în industria cosmetică. Dar ce morcovi gustoși ies când sunt gătiți cu tequila și mărar sau într-un desert precum e tarta de morcov cu cremă de brânză. Să nu uităm nici de tradițională gustare sovietică de pe mesele de sărbătoare ale părinților noștri: morcov coreean – despre care coreenii se pare că nu au auzit niciodată.

 

Ingrediente:

16 morcovi întregi, subțiri 

2 lng semințe de mac

2 lngț chimen

 4 lng de ulei de măsline

5 lng miere

sare și piper

Pentru sos:

1 cană iaurt sau kefir

2 lng ulei de măsline

2 lng suc de lămâie

2 căței de usturoi

sare + piper 

3 lng pătrunjel proaspăt tocat 

5 lng fulgi de migdale

 Etape:

  1. Preîncălzește cuptorul la 220 grade. Spală bine morcovii, dar nu-i rade, păstrează-le codițele. Dacă morcovii sunt mari, ar fi bine să-i tai în jumătate. Dacă nu, poți să-i păstrezi întregi.
  2. Aranjează morcovii pe hârtie de copt într-o tavă. Stropește-i cu amestecul de ulei de măsline, miere, semințe de mac, chimen, piper negru măcinat și sare. Asigură-te că acest sos a ajuns pe toată suprafața morcovilor.
  3. Pune tava cu morcovi la cuptor pentru 30 min. Ar fi bine cu o furculiță să-i încerci periodic. Morcovii nu trebuie să fie răscopți. Dimpotrivă, trebuie să rămână un pic crocanți și caramelizați.
  4. Prăjește pe o tavă fulgii de migdale. Supraveghează-i, să nu ardă. 
  5. Amestecă iaurtul cu usturoiul tocat, zeama de lămâie, uleiul de măsline și usturoiul tocat și pătrunjelul tocat. Condimentează cu sare și piper.
  6. Servește sosul peste morcovi și presară-i cu fulgi de migdale.

La ce este bună această mâncare? La pireu, hrișcă, linte, orez. Dacă vrei, poți să-l combini cu o bucată de miel sau fileu de vită. La noi în casă morcovii se mănâncă în cantități greu de controlat. Cea mai mare consumatoare de morcovi este Sonia, care cu greu acceptă să mănânce alte legume. Însă la orice ocazie își taie câțiva morcovi proaspeți și ronțăie din ei la masă. 

Pentru mine descoperirea morcovilor a însemnat concluzia că nu există alimente ne-gustoase. Pur și simplu trebuie să știi cum aceste alimente se combină savuros cu alte ingrediente, ca în final să iasă o mâncare bună.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.