Moratoriu asupra controlului de stat, aprobat de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind moratoriul asupra controlului de stat, elaborat de Ministerul Justiției. Documentul are scopul de a limita intervențiile abuzive ale organelor de control faţă de persoanele fizice și juridice care desfășoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova.

Astfel, acesta prevede introducerea pe o perioadă de trei luni a moratoriului asupra controlului de stat, planificat sau inopinat, inclusiv fiscal, financiar şi vamal.

”Sub influența acestui proiect de lege cad practic toate instituțiile cu drept de control, ceea ce nu înseamnă că în activitatea economică se va institui o anarhie. Controlul va exista, dar el se transferă în cabinetul organului de control”, a declarat la şedinţa Guvernului ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari.

Premierul Pavel Filip a menţionat, în acest context, că Guvernul nu vine cu măsuri de moment și populiste, ci cu acțiuni pe termen lung.

„Situația controalelor nu este una simplă dar una de sistem. Guvernul a întreprins totul ce intră în zona sa de responsabilitate. În aceste trei luni, cât va funcționa moratoriul, vom elabora un proiect de lege care va reglementa controalele, astfel ca ele să fie clare pentru toți, transparente și cu reguli clare de joc” , a declarat Pavel Filip.

De notat totuşi că societatea civilă a criticat acest proiect de lege, acuzând că documentul este aprobat în grabă și fără a fi supus dezbaterilor publice.

Pentru a intra în vigoare proiectul urmează a fi adoptat de Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare