Moldovenii din Caraibe
care investesc milioane de lei
într-o pensiune la Orheiul Vechi
Familia Nartea este stabilită de ani buni în Sf. Lucia, un stat insular din arhipelagul Caraibe. Deși se trezesc în fiecare dimineață în locurile unde milioane de oameni visează să ajungă în vacanță, moldovenii noștri au alte dorințe. Într-o bună zi, vor să revină acasă.

Cu mai bine de un an în urmă, au început construcția unei pensiuni în satul Trebujeni, r. Orhei. Este proiectul lor de suflet în care investesc și bani mulți, și emoții multe. Totul pentru „a pune umărul la dezvoltarea locului de unde au pornit."
Alexandru și Ana sunt împreună din anul 2011. Sunt tineri, au studii superioare și au călătorit mult prin lume datorită jobului pe care îl are Alexandru în cadrul UNICEF. De câțiva ani s-au stabilit pe insula Sf. Lucia, acolo unde își cresc cele două fetițe, Mirela și Emilia.

Despre familia Nartea am scris anterior, atunci când au parcurs mii de kilometri pentru a participa la alegerile prezidențiale din 2016 și cele parlamentare din 2019. Sunt interesați de tot ce se întâmplă în țară și susțin că legătura cu pământul unde s-au născut nu s-a rupt niciodată.
Cum va fi pensiunea familiei Nartea
Curtea pensiunii, care are deja un nume - „La Anișoara" - este toată un șantier. Principala construcție, „sala mare", așa cum spun cei doi soți, este deja ridicată. Alexandru și Ana știu exact unde va fi amplasată bucătăria, unde se vor spăla vasele, unde va fi cuptorul, pe unde se va intra și pe unde se va ieși. „Aici se vor putea desfășura diverse evenimente, ceremonii, întâlniri. Atât bucătăria, cât și zona în care va fi servită masa vor fi amenajate în stil tradițional, dar cu toate necesitățile și comoditățile", punctează Alexandru.

Desigur, piesa de rezistență a acestei construcții este acoperișul din stuf.
„Ne-am dorit să utilizăm un material tradițional și ecologic. Stuful a fost cules, ales fir cu fir și calibrat de către unul dintre puținii meșteri populari care mai efectuează asemenea lucrări", explică Alexandru. Pensiunea va oferi cazare și alte facilități care să fie pe placul vizitatorilor. Va fi construită o saună, o cramă, iar soții Nartea sunt foarte entuziasmați și de zona de agrement, și de grădina pe care planifică să le amenajeze.
„Tot conceptul pensiunii ne aparține.
Am gândit în cele mai mici detalii ce ne dorim și am apelat la serviciile unui arhitect care să pună la punct aspectele tehnice ale construcției.”
Dorința lor este să crească fructe și legume cât mai natural posibil și să ofere, astfel, musafirilor produse ecologice.
Investiții de milioane
Locul unde se înalță acum pensiunea este, de fapt, locul unde au locuit bunicii Anei. Amplasarea gospodăriei este foarte ofertantă: pe malul râului Răut, la adăpostul unei stânci, așa că în familia Anei, ideea inaugurării unei pensiuni există de foarte mulți ani. Iar o dată cu implicarea lui Alexandru planurile tuturor au prins contur.
„Când am intrat prima dată în această ogradă am fost uimit de frumusețea locului și a împrejurimilor. Așa că am conceput această pensiune astfel încât să scoatem în evidență vederea spre stâncă și spre râul Râut. Deci, totul a pornit de la natură, de la priveliște", spune tânărul.
Cuplul precizează că face parte din cadrul Proiectului de Competitivitate al USAID și, în cadrul acestuia, beneficiază de suma de 260 mii de lei. Se arată recunoscători pentru această finanțare. „Ne bucurăm că avem parte de acest sprijin. Evident că este unul binevenit. Adevărul este că, inițial, noi am planificat un buget mai mic, dar iată că cheltuielile noastre sunt foarte mari", explică soții Nartea.
2 milioane
de lei s-au investit în construcții până acum
2 milioane
de lei vor fi investite în perioada următoare
Fiecare colțișor din viitoarea pensiune este gândit cu tare multă dragoste de către protagoniștii noștri. Aceștia pun accent pe valorificarea resurselor naturale. Au elaborat deja un sistem de captare a apei de ploaie și ar vrea să instaleze panouri solare, dar spun că sunt prea scumpe.

În această situație, le-ar prinde bine mai multă susținere financiară, însă, nu se plâng. Muncesc cinstit pentru a-și vedea visul împlinit. Deși investesc mari resurse financiare și emoționale, familia Nartea susține că va avea grijă ca prețurile pensiunii lor să fie accesibile. „Atitudinea față de turist trebuie să fie una respectuoasă. Prețurile trebuie să fie decente", spun Alexandru și Ana.


Left
Right
Cum se face școală în Sf. Lucia
În timp ce ne povestesc cu lux de amănunte cum va fi amenajat totul, aceștia sunt întrerupți de cele două fetițe zglobii și vorbărețe care au mereu câte o întrebare de pus sau o curiozitate. Deși niciuna dintre ele nu s-a născut în R. Moldova, ambele vorbesc limba română și sunt foarte atașate de țară. Tinerii părinți își întrerup povestirile pentru a le răspunde chiar și la cele mai neînsemnate întrebări.

Sunt două fetițe vesele, prietenoase, deschise și libere. Trăsături de personalitate pe care, poate, le-au căpătat și datorită sistemului de învățământ și de educație din Sf. Lucia.
„Noi suntem foarte mulțumiți de școala lor. Cred că cel mai frumos și important lucru pe care îl învață fetele acolo este incluziunea și nediscriminarea. Copiii nu-și pun întrebări referitoare la culoarea pielii, naționalitate, aspect exterior, ei nu discriminează deloc. Se joacă împreună și nimic altceva nu contează. Nu există prejudecăți, preconcepții și asta ne place foarte mult", spune mama lor.
Moldovenii noștri au grijă să le povestească mereu cunoștințelor lor despre țara de unde vin. „De exemplu, în școala fetelor învață copii de 35 de naționalități diferite, așa că, în cadrul Săptămânii internaționale, fiecare elev prezintă cultura patriei sale. Noi ne îmbrăcăm în veșminte tradiționale, prezentăm drapelul nostru și neapărat, gătim. Ultima dată am făcut plăcinte și sarmale din frunze de varză și s-au terminat repede! Toți ne întrebau ce fel de bucate sunt acestea și cum le-am făcut. Mulți aud pentru prima dată de R. Moldova de la noi", povestește Ana. „Pe fetele noastre, dacă le întrebi de unde sunt, vor spune că sunt din Moldova", adaugă Alexandru.
Își văd viitorul în R. Moldova
Atașamentul micuțelor de țara noastră este cultivat în permanență de părinții lor. Ana și Alexandru spun că mereu se gândesc acasă. „Dorim să punem umărul la dezvoltarea locului de unde am pornit. Fiind aici, pe malul Răutului, înconjurați de o natură atât de frumoasă, ar fi păcat să nu o punem în valoare, ca să vadă și alții ce frumos este în părțile noastre", spune Alexandru. „Vrem să promovăm obiceiurile și cultura noastră...Nouă le lipsește tare Moldova și oamenii ei, îl completează Ana.

Tinerii spun că lucrurile par să evolueze în direcția bună în țara noastră. „Deocamdată, intenționăm să gestionăm pensiunea de la distanță, cu sprijinul părinților noștri care sunt aici. În viitor, sigur că ne dorim să ne retragem în R. Moldova", menționează ei.

Left
Right
„Sperăm să o scoatem în capăt"
Pentru moment, însă, scopul principal al familiei Nartea este să finiseze construcția și amenajarea pensiunii. „Știți cum e când te apuci de construcții...", remarcă Alexandru binevoitor. De altfel, cu toate grijile și riscurile pe care și le-au asumat, membrii acestei familii sunt zâmbitori, calzi și luminoși. Au o atitudine extrem de respectuoasă față de toți cei din jurul lor. Au grijă mare de muncitorii care clădesc ceea ce ei au desenat cu ochii minții, iar arhitectul a proiectat pe hârtie. În fiecare zi, mama Anei gătește mâncare proaspătă pentru lucrători.

Am gustat și noi din zeama pregătită de aceasta, una excepțional de bună! Este limpede, cu carne de găină crescută în ogradă, cu legume aromate și înăcrită cu borș de casă.

Ana și Alexandru planifică inaugurarea pensiunii „La Anișoara" anul viitor. „Sperăm să o scoatem în capăt", afirmă ei. Vor coordona lucrările de la distanță întrucât s-au întors deja pe insula Sf. Lucia alături de cele două fetițe.