Connect with us
"
"

Opinii

Moldova.org recomandă: DOR și Recorder

Publicat

pe

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

DOR: Pentru tine, ceva veșnic

De această dată, vă propunem să citiți un articol scris de Nicoleta Rădăcină pentru Decât o Revistă. Este vorba despre o tânără familie care luptă cu Huntington e boala genetică incurabilă care a schimbat ireversibil cursul vieții lor.

De mai bine de un an și jumătate, dormitorul Loredanei Popa e bucătăria – o cămăruță pătrată, cu perdea în loc de ușă, în care fiecare perete susține un univers. Într-unul se gătește și se spală vase, în altul se mănâncă și se fac teme, în celălalt se strâng haine, cabluri și CD-uri zgâriate, în ultimul, lângă un lămâi în ghiveci, se doarme și se plânge. Loredana are 30 de ani și împarte canapeaua extensibilă cu o pisică ghem de mohair alb. Doarme iepurește. Așa aude fiecare „Iubi” răgușit al soțului ei, care cere mâncare, apă sau ajutor cu nevoile primare.

Recorder: Câteva adevăruri despre școala românească de medicină: „În facultate stăm prost la practică. Mai mult de un sfert din ce știu, știu de pe YouTube”

Tinerii care vor să ajungă medici își încep cariera trăgând după ei o serie de frustrări acumulate în anii de facultate. Jurnaliștii de la Recorder au stat de vorbă cu ei pentru a înțelege ce e greșit într-o țară care produce, anual, mii de absolvenți de Medicină și totuși duce lipsă de doctori.

Diaspora

Recomandări Moldova.org / Ce gătește Nata Albot în autoizolare

Publicat

pe

De către

Trebuie să fim mulțumitori. Trebuie să profităm de timpul liber. Trebuie să fim creativi. Trebuie să învățam ceva nou. Să vedem cât mai multe filme, și de dorit bune. Trebuie de făcut mai mult sport. Trebuie de gătit mai sănătos. Trebuie de petrecut cât mai frumos timpul cu copii… Ce mai trebuie?

De când am intrat în carantină, în fiecare zi aud sau citesc aceste fraze de la alții. Mă inundă reclamele cu ateliere online și activități creative. Oamenii devin ași în TikTok, fac proiecte de artă, înregistrează muzică, fac festivaluri online. Iar eu am impresia că trece pe lângă mine un tren rapid în care dacă nu sari acum, imediat, degeaba ai mai trăit această carantină. Simt că pentru a-mi adapta lumea întreagă la viața în izolare, trebuie, în primul rând, eu să mă adaptez cu mine. Să stau în singurătate măcar vreo 3 zile, fără gătit, schimbat de scutece și pus haine la loc. Or eu pentru mine acest timp nu l-am avut timp. Așa că nici în tren nu am reușit să sar. Fug și eu din urma lui și mă țin cu o mână.

Noroc măcar de acel curs de la universitate. Este despre producția cașcavalului și trebuia să fac practica la o cașcavalărie locală. Și eram atât de bucuroasă de această oportunitate. Dar nici asta nu va fi. Învățăm online să facem cașcaval. Noroc de Zoom. Ne întâlnim de 2 ori pe săptămână vreo 15 oameni în clasa virtuală, profa ne împarte în grupe și învățăm ce-i aia pasteurizare, termizare sau cum se face roquefort.

Anul acesta trebuia să fie a 8-a ediție a festivalului Mai Dulce. De la el au pornit toate festivalurile noastre K Lumea. Așa cum evenimentele cu mai mult de 50 de persoane nu sunt permise, l-am anulat. Chiar și de erau permise, oricum îl anulam. Deși l-am anunțat încă din ianuarie. Nici soarta la festivalul Ia Mania nu pare mai roz. Poate ajungem prin August măcar la Hodina să ne vedem.

Noroc de Patronii Klumea care ne susțin cu donații lunare pe www.patreon.com/klumea. Datorită contribuției lor, vom profita de această pauză Mai Dulce și vom oferi pe 30 și 31 mai, în loc de Mai Dulce în stradă, un Best of Mai Dulce: 20 de video cu rețete de deserturi tradiționale, oferite de cele mai fidele participante ale festivalului nostru.

Ce-am gătit eu în carantină? În primul rând s-au rărit vizitele la magazin. Așa că mâncarea dintemirice” e la ordinea zilei. Am gătit supe de linte și năut la oală, am făcut tăieței de casă și am dat-o uneori pe pizza de la magazin.

Vă dau aici rețeta omletei cu mere, care e preferata noastră pentru mic dejun. Aveți nevoie de câteva mere acrișoare. Le spălați bine și le tăiați felii mășcate. Căliți o ceapă mare tăiată felii subțiri, deasupra puneți merele și mai căliți-le puțin. Bateți bine câteva ouă cu lapte și sare. Turnați amestecul de-asupra la mere și adăugați niște brânză de oi sau cu mucegai, gen roquefort. Ornați cu ceapă verde, reduceți focul și gătiți omleta sub capac încă vreo 8 minute. 

Am dat-o cu mâncarea fermentată în carantină. De exemplu, am murat multă varză, pentru că merge bine în casă la noi. Am fermentat o salsa din ananas, ceapă tocată, usturoi, ardei grași tocați, morcov și condimente. A ieșit o chestie iute-acrișoară bune de pus peste carne, la niște colțunași. Am mai descoperit o sfeclă tare curioasă. Se numește Chioggia. Are un aspect deosebit. Și când mă apucasem să o tai pentru un borș cu sfeclă, am înțeles că această sfeclă e bună de altceva. Așa că am tăiat-o pai și am pus-o la murat cu oțet de mere bun.

Am făcut și o plăcintă nouă. Am numit-o Ceatrimisbojica” și m-am inspirat de la un atelier online, unde bucătăreasa foarte frumos împletea aluatul. Am făcut și eu un aluat sablé din ouă, unt, făină, sare, zahăr și puțină apă. Iar pentru umplutură am adunat ce-a rămas de la alte mîncări: niște fileu de miel tăiat cubulețe, ceapă, praz și ciuperci călite, o cutie de mazăre conservată și niște mozzarela. Am amestecat ingredientele și le-am aranjat în interiorul turtei pe care apoi am modelat-o exact ca în video pe care l-am văzut. Pe final, am uns cu aluatul cu un ou și l-am pus la copt. Ah, ce bunătate a ieșit. Ingredientele le puteți schimba în interior cum doriți, important e nimic să nu se piardă și să nu meargă la gunoi.

View this post on Instagram

I have no idea what exactly is this. It was just an experiment and it went incredibly well. I used my traditional pâte sablé and stuffed it with a mix of sautéed chopped onion, mushrooms, leeks, canned peas and lamb fillet from a previous dinner. Also I added some mozzarella to keep the ingredients together and some spices. After 30 min in the oven it was ready. Btw, take out the lamp and use some kale or spinach for a vegetarian version. For pâte sablé I used butter, egg yolks, salt, sugar, a little water and whole wheat flour. Please don’t ask me how much of each as I never respect any measures. Guys, it’s just amazing! Warm, hearty, fragranced. Perfectly mixed with a glass of orange wine made in Moldova, through the courtesy of @lesfillesduvigneron #eatlikemoldovans #moldova #discovermoldova #food #salad #recipe #foodstagram #homemade #homecooking #homecooked #meatlover #meat #pie #wineofmoldova #vinulmeu

A post shared by Eat Like Moldovans (@eatlikemoldovans) on

În rest, dacă tot stau acasă copiii, fetele mai mari ne-au înlocuit grădinița. Lecții online obligatorii nu au. Cât fetele ne ajută cu cei mici, noi putem lucra. Andrei încearcă din răsputeri să se concentreze pe Lumina, deși spune că nu poate crea în gălăgie. Facem împreună Internetu’ Grăiește. 

Urmăresc ce face pandemia aceasta din antreprenorii noștri locali și mi se rupe inima. Înțeleg cât de mult regretă majoritatea faptul că nu au luat în serios avantajele noilor tehnologii, nu și-au creat pagini web, nu și-au pus la punct comenzile online, livrarea de produse. Și deși în aproape 2 ani de când am lansat site-ul www.fromtheheart.shop, am încercat din răsputeri să convingem mulți producători locali să vină la noi pe platformă, majoritatea tot preferau magazinele fizice și atelierele pentru vânzări, iar online-ul li se părea o chestie atât de îndepărtată. Îmi pare rău că trec prin greutăți financiare micile noastre afaceri. Dar mă gândesc că poate această criza ne va ajuta să ne modernizăm. Noi pe www.fromtheheart.shop am avut o creștere impresionantă de vânzări în ultimele 2 luni și am susținut prin ele zeci de mici producători.

Mai am totuși un vis, să ajung vara asta acasă, în Moldova. Am o căsuță veche în Pohrebea, cumpărată anul trecut după Hodina. O căsuță fără wifi și televizor, dar cu acoperișul din oale, ferestrele din lemn și păsărele pe uși. I-am promis să o salvez. Și tare aș vrea singurică să cresc o mintă, un leuștean pe lângă casă.

Așa sunt timpurile. Nu-s cele mai rele timpuri. Ne învață multe.

Citește mai departe

Opinii

#mediciinoștri (IV): „A salvat mii de oameni”

Publicat

pe

De către

Moldova.org continuă campania #mediciinoștri prin care cititorii noștri aduc mulțumiri medicilor pentru grija pe care o au. În continuare, citiți încă două istorii trimise de cititorii noștri.

Vladislav Brașoveanu

Nu greșesc dacă afirm că Domnul Doctor Vlad Brașoveanu este cel mai bun transplantolog din România, fiind studentul Profesorului Irinel Popescu din București, cel care a pus bazele transplantologiei în România.
Domnul Doctor Vlad Brașovean este basarabean, și-a făcut studiile în România și s-a stabilit aici. Este doctor chirurg în transplantologie la Spitalul Clinic Fundeni din București.
A salvat mii de oameni datorită operațiilor de transplant de ficat pe care le face, tata fiind unul dintre ei.
Noi acum suntem o familie împlinită, pentru că tata este în viață, și asta doar datorită acestui doctor de la Dumnezeu, care împreună cu echipa sa de la Spitalul Fundeni, au reușit o operație cu succes.
Parcă țin minte și acum prima noastră întâlnire în care eu aveam atâtea emoții, aveam atâtea întrebări per minut și nu știam cum să-l întreb, exemplu: „dar dacă tata nu va rezista operației?”, ca dumnealui în fix trei cuvinte să mă lămurească și să-mi și insufle încredere. Am plecat liniștită și împăcată, simțind că anume Domnul Doctor Brașoveanu l-ar putea salva pe tata. Așa s-a și întâmplat. Deși operația a durat aproximativ 9 ore, a fost una cu succes. Tata este bine. Au trecut deja 5 ani de la acea mare zi pentru familia noastră și în fiecare an noi îi sărbătorim de două ori ziua sa de naștere.
Domnul Doctor este un OM cu literă mare. Cu un caracter dur, dar foarte optimist și cu un simț al umorului foarte dezvoltat.
Pentru familia noastră Domnul Doctor Brașoveanu și echipa sa sunt medici trimiși de Dumnezeu pe pământ!

Alesea Brînzilă, București

Lilia Casian

Doamna Lilia Casian a venit la noi nu de mult, e un tânăr specialist. Să vă spun drept, noi eram la alt medic, și la început mă temeam să schimb medicul de familie, dar acuma m-am obișnuit și sunt foarte mulțumită. Și ea este super, e bravo! Chiar și pe Facebook când îi scriu îmi răspunde permanent. Noi acuma suntem infectați cu Covid, ea ne duce evidența, ne sună permanent, ne informează, ne trimite videouri. Ne întreabă de starea de sănătate. Răspunde la orice. Chiar dacă e tânără specialistă, s-a manifestat foarte foarte bine. Și cu copiii se poartă foarte bine, îi liniștește. Acuma am și atacuri de panică, iar ea foarte mult m-a încurajat, e și un psiholog foarte bun.

Iulia Vrabii, Sîngera

Așteptăm istoriile tale despre medici la [email protected]!

Citește mai departe

Important

#mediciinoștri (III): „Cu ajutorul ei l-am salvat pe tata”

Publicat

pe

De către

Moldova.org continuă campania #mediciinoștri prin care cititorii noștri aduc mulțumiri medicilor pentru grija pe care o au. În continuare, citiți încă două istorii trimise de cititorii noștri.

Marina Gurduială

Înainte să ajung la Marina, aveam un medic de familie din aceeași instituție. Eram însărcinată, cu copil mic care plânge și eu oricum stăteam câte o oră jumătate la dânsa sub ușă. Și eu am zis NU. Eram însărcinată în 38 de săptămâni când am mers la medicul-șef al instituției și i-am cerut să mă schimbe la Marina Gurduială. Copilul, până la un an, trebuie să meargă în fiecare lună la control. Știind că am un copil nou-născut și altul de doi ani, mi-a fost greu să merg la cineva care nu-și face jobul cum trebuie. Și am reușit să merg la doamna Gurduială, care și ea era însărcinată atunci. Era și este bine cu ea, îmi consultă ambii copii. Apoi a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și a stat doar jumătate de an acasă. Eram super încântată când s-a întors, că aveam doi copii mici, care sunt mai bolnăvicioși. La ea putem să apelăm și pe mesennger și la telefon. Mereu este binevoitoare, deschisă. Îmi place că este de vârsta mea, adică tânără. M-am convins că sunt oameni de vârsta mea care cunosc foarte multe și sunt profesioniști. De multe ori am apelat la ea de urgență. Al doilea copil deseori avea otite. Odată am încurcat programul ei și am venit la 12:30 când ea își terminase ziua de lucru. Întâmplător, am întâlnit-o pe scări și i-am zis: „eu la 13 o să vin la dvs. ca să-mi dați îndreptare la ORL sau ce să fac?” Ea mi-a zis că programul ei s-a terminat, dar mi-a cerut să merg la ea în cabinet că o să vină imediat. A venit, l-a consultat, mi-a dat toate îndreptările fără să-mi spună, așa cum o fac alți medici, „vino mâine”, „nu am timp, eu deja sunt plecată”. Este omul care îți acordă atenție, timp, chiar și din timpul liber sau predestinat altei activități. Doamna Gurduială are o asistentă medicală, care și ea este de treabă. Chiar dacă este rând, ele reușesc să-i primească și pe cei care vin cu urgențe. Cred că au prioritățile puse corect față de pacienți. Ele o să ia de urgență oamenii cu febră mare, fără să-i țină jumătate de zi sub ușă. Acum, fiind în carantină, dacă avem de apelat la ea, o vom face. Noi știm că ea niciodată nu o să ne zică nu. Știu că o să încerce ne ajute, de la distanță. Deocamdată încă nu am apelat și asta este bine.

Carolina Gajinschii, Chișinău

Paulina Jîmbei

Unul dintre medicii despre care aș vrea să vorbesc este doamna Paulina Jîmbei – Șefa Secției nr. 4 din cadrul IMSP „Toma Ciorbă”, boli infecțioase, din 2006.
Cu un caracter de fier și un doctor de la Dumenzeu.
Un specialist care te citește de la distanță și care pune suflet în orice pacient pe care reușește să îl salveze și suferă atunci când, din păcate, unii pacienți decedează.
Prin mâinile ei au trecut mii de pacienți, printre care și tata, care acum 17 ani a luat o hepatită de la un cabinet stomatologic. Hepatita peste ani s-a transformat într-o ciroză hepatică. În toți acești ani, Doamna Paulina a avut grija că această ciroză să poată fi stagnata maxim posibil, asta prelungindu-i viață tatei. Tot ea, văzând că tata este un bărbat care are 4 copii încă mici (frații mei aveau pe atunci 11 și 5 ani), m-a sunat și m-a sfătuit să fac tot posibilul să îl convigem pe tata să accepte o operație de transplant de ficat, căci asta ar fi unica salvare, și să căutam specialiști care ar putea să îi facă operația.
Dacă nu era Doamna Paulina, care pe lângă grija să față de tata de ani de zile dar și puterea sa de convingere că doar un transplant de ficat l-ar putea salva, nici nu vreau să îmi imaginez cum era viața fară tata acum…
Pentru familia noastră, doamna Paulina este unul din doctorii de la Dumnezeu.
Stiu că este acum în prima linie, în lupta cu coronavirus în Republica Moldova și sincer, zilnic mă rog pentru ea și îmi fac griji. Sper din tot sufletul să trecem cu toții peste aceasta perioada nu ușoară pentru noi.

Alesea Brînzilă, București

Așteptăm istoriile tale despre medici la [email protected]!

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social12 ore în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

PoliticăO zi în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

SocialO zi în urmă

Deșeurile generate de pandemie – o nouă problemă ecologică la care Moldova nu are soluții

PE SCURT  Imaginea în care un activist ține pe un suport mai multe măști colectate din apele ce înconjoară insulele...

SocialO zi în urmă

1 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 109 cazuri noi și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Cultură2 zile în urmă

Festivalul Mai Dulce anulat, dar alături de fanii deserturilor. 5 rețete pe care ai vrea să le încerci

PE SCURT Din cauza pandemiei de coronavirus și a restricțiilor, festivalul Mai Dulce a fost anulat. Însă organizatorii nu s-au...

Lifestyle2 zile în urmă

6 cartiere post-comuniste superbe, unde ai vrea să locuiești

PE SCURT În vremea comunismului, blocurile erau simboluri ale politicii locative egalitare. Iar mai târziu au devenit un simbol al...

Cultură2 zile în urmă

Câte o librărie în fiecare sat: apariția și dispariția librăriilor Luminița în Moldova

În ambele sate ale bunicilor mei se găsesc două clădiri similare, cu ferestre mari, care în anii 70 au fost...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930