Moldova în pragul unui nou embargou al Rusiei!

Rusia planifică stabilirea unui nou embargo. De data aceasta este vorba despre vinul în vrac. Anunţul a fost făcut de Alexandr Tkaciov, ministrul rus al Agriculturii, la postul de televiziune rus Rusia 24. Potrivit lui Tkaciov, fabricile rusești nu ar trebui să devină nişte “secţii de îmbuteliere a vinului”, iar Rusia ar trebui dezvolte producția internă de vin și a unor branduri rusești.

Experţii ruşi au reacţionat imediat la anunţul oficialului şi s-au grăbit să precizeze că dacă embargoul va fi stabilit, vor fi afectate circa o treime din vânzările totale de vin de pe piaţa Rusiei.

“Noi trebuie să majorăm taxele vamale, astfel încât importul de vin în Rusia să nu mai fie profitabil sau să interzicem o astfel de afacere de vin în Rusia”, a declarat Alexandr Tkaciov.

În opinia ministrului, importul de vin în vrac este mai profitabil decât producerea lui pe loc. “În cazul în care un fermier plantează viţa de vie, termenul de recuperare a investiţiei este de 15 ani, aşa că mai rentabil este să aduci vin cu cisternele din Africa de Sud”, a adăugat oficialul rus.

Pe de altă parte, Leonid Popovici, preşedintele Uniunii Viticultorilor şi Vinificatorilor din Rusia, s-a arătat sceptic în privinţa realizării acestei intenţii. “Este o practică obişnuită importul de vin în vrac. Acesta se îmbuteliază în Rusia şi se vinde bine. Este vorba despre o treime din vânzările totale de vin. Acum este imposibil să interzis, pentru că atunci vom pierde o treime din producție”

Potrivit lui Popovici, dacă taxele se vor majora şi va începe plantarea de viţă de vie, atunci aceasta va începe să dea rod abia peste 5 ani. „Doar treptat putem înlocui vinul de import cu cel local, dar pentru asta e nevoie de timp îndelungat”, a declarat Popovici.

Şi Vadim Drobiz, şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia s-a arătat sceptic faţă de intenţia ministerului rus al Agriculturii. “În prezent doar 25% din vinul rusesc este produs pe baza materiei prime locale. Cel puţin până în anul 2025 Rusia va depinde de importul de vin”, a declarat expertul rus.

În 2014 Rusia a importat 16,85 de milioane de decalitri de vin în vrac, iar principalul furnizor, potrivit ruşilor, rămâne Republica Moldova. Chiar dacă pe 10 septembrie 2013 Rusia a impus embargou la importul de vin din Moldova, în opinia experţilor ruşi vinul moldovenesc ajungea pe piaţa rusească prin Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.