Moldova a inceput sa procure energie electrica de la doi operatori ucraineni pentru a mentine tarifele preferentiale

Drept conditie de mentinere a pretului preferential pentru Republica Moldova pana in luna iunie 2009, Ucraina a solicitat ca exporturile energiei electrice din Ucraina catre RM sa fie efectuate prin intermediul a doi operatori din Ucraina, preturile si cantitatile de export fiind determinate de partea ucraineana, se arata intr-un comunicat de presa al IS “Energocom”.

De mentionat ca „Energocom”, este operatorul comercial care din luna martie 2005 si pana in prezent, a importat energia electrica in Republica Moldova din Ucraina.

Potrivit “Energocom”, partea uncraineana a anuntat ca in cazul in care conditiile nu vor fi acceptate, va rezilia contractul cu “Energocom” si va stopa livrarile catre Moldova.

Conducerea “Energocom” mentioneaza, ca odata cu constructia Liniei Electrice Artiz – Bolgrad, din negocierile cu partea ucraineana a fost exclus argumentul principal al partii moldave ce tinea de tranzitul in regiunea Odesa prin teritoriul Republicii Moldova a energiei electrice ucrainene si care ulterior putea fi utilizat ca factor de decizie pentru mentinerea pretului energiei electrice si schemei de import din Ucraina.

Totusi, “Energocom” sustine ca solutia obtinuta in cadrul negocierilor cu partea ucraineana este cea mai avantajoasa pentru R. Moldova si care permite integral de a asigura consumatorii tarii cu energie electrica la cel mai favorabil pret existent la moment pe piata regionala de energie electrica. Potrivit sursei citate, economiile consumatorilor moldoveni se cifreaza la 5 mln USD, luand in consideratie ca pretul in regiune consituie circa 0,074 USD/kWh cu 0,02 USD mai mult de cat cel livrat catre Moldova si are o tendinta permanenta de crestere.

De mentionat ca in prezent, Republica Moldova importa circa 70 la suta din volumul total de energie electrica necesara pentru asigurarea consumului intern.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.