Moldova a cumpărat echipament militar din România în valoare de 182 mii euro

Moldova a cumpărat în anul trecut echipament din România în valoare de 182.000 euro. Cel puţin date în acest sens sunt incluse în rapoartele trimestriale ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), din subordinea MAE din România, consultate de publicaţia Gândul.

Potrivit sursei citate, „moldovenii fac pentru al treilea an la rând achiziţii de armament din România, chiar dacă la un nivel mărunt. Exporturile în Moldova au crescut cu 40% faţă de anul trecut”.

Astfel, anul trecut, Chişinăul a cumpărat din România detector, spectrometru şi costume CBRN, software CBRN (apărare chimică, biologică, radiologică şi nucleară).

Chiar şi aşa Moldova face parte din top 10 clienţi de armament din Europa ce fac achiziţii din România. Ţara noastră se situează pe poziţia a zecea, după Cehia care a cumpărat armament din România în valoare de 883 mii de euro.

Aceeaşi sursă mai arată că, în 2015, nivelul exporturilor de armament şi tehnică militară ale României s-au menţinut aproximativ la fel cu anul precedent, ridicându-se la peste 156 de milioane de euro. Cei mai importanţi clienţi de armament românesc sunt SUA, Israel şi Arabia Saudită.

Moldova.ORG , totuşi, precizează că potrivit Institutului de Cercetare pentru Pace (SIPRI Stockholm International Peace Research Institute) care întocmeşte anual rapoarte privind comerţul cu arme, din 1995, Republica Moldova nu a achiziţionat armament de peste hotare.

Astfel, potrivit SIPRI, Republica Moldova a făcut procurări de armament doar în perioada 1992-1995 şi doar din România, inclusiv 121 de transportatoare blindate, 18 tunuri D-30 122mm şi 30 aruncătoare de mine M-43 120mm. Atunci, Moldova a cumpărat armament în valoare de 19 milioane de dolari.

Acelaşi raport arată că, în toţi anii de independenţă, Republica Moldova a vândut peste hotare arme şi tehnică militară în valoare de 483 de milioane de dolari. Datele SIPRI relevă că primele livrări au fost efectuate în anul 1992 şi au continuat cu întreruperi de câţiva ani până în anul 2011. În special s-a vândut tehnica militară moştenită de la Uniunea Sovietică. În ultimii ani (2012-2016) Republica Moldova nu a livrat arme peste hotare,

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare