Ministerul Sanatatii sustine ca in Moldova nu au fost confirmate cazuri de gripa aviara

in Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de gripa aviara, a declarat miercuri Ion Bahnarel, seful Centrului Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva in cadrul unor audieri la Comisia parlamentara pentru protectie sociala, sanatate si familie.

Bahnarel a anuntat ca Ministerul Sanatatii a coordonat deja cu institutiile responsabile, precum si cu autoritatile publice locale, un sir de masuri pentru identificarea unor eventuale cazuri de gripa aviara. Printre acestea Ion Bahnarel a mentionat introducerea starii de carantina pe o raza de la 3 la 10 km cu sacrificarea prin incinerare a pasarilor din localitatea in care se vor depista cazuri de gripa aviara. MS a procurate 24 de costume de protectie speciala repartizate pe intreg teritoriul tarii.

Directorul Centrului national de Medicina Preventiva a precizat ca la momentul actual specialistii nationali pot efectua doar teste preventive in ceea ce priveste identificarea virusului gripei aviare, care ulterior, pentru confirmare, urmeaza a fi trimise fie in Mare a Britanie, fie in Germania sau Franta.

Tot in aceeasi sedinta, Gheorghe Rusu, presedintele Casei Nationale de Asigurari in Medicina, a anuntat ca institutia pe care o reprezinta va procura in scurt timp citeva sute de doze de preparate impotriva gripei aviare. "La nivel mondial, doar doua preparate sunt recunoscute drept eficiente in cazurile gripei aviare, Tamiflu si Relenza, neexistind un vaccin contra virusului H5N1, ci doar un proiect de vaccin testat in prezent in Ungaria", a anuntat Gheorghe Rusu.

Gheorghe Rusu a mai spus ca CNAM va procura cca 45 mii de doze de vaccin antigripal. in acest sens, Gheorghe Rusu a mai informat Comisia parlamentara de profil despre faptul ca in prezent nici o farmacie din tara nu dispune de autorizatie pentru comercializarea vaccinelor antigripale.

in urma audierilor, comisia de profil a recomandat Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale sa intensifice campania de informare a populatiei privind riscurile gripei aviare si sa tina sub control comercializarea vaccinelor antigripale.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul gripei aviare H5N1 a fost descoperit prima data in Hong Kong in 1997. in 2003 si recent in 2005 au izbucnit citeva focare la nivel mondial, inclusiv in Federatia Rusa si Rominia, in urma carora au fost inregistrate 118 cazuri de imbolnavire la om, dintre care 70 de persoane au decedat. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.