Ministerul Economiei si Comertului a inventariat proprietatea de stat

Ministerul Economiei si Comertului a incheiat inventarierea proprietatii de stat, transmite Agentia INFOTAG.

Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, a fost realizat un studiu de performanta al intreprinderilor in care statul detine actiuni. A fost analizata activitatea unitatilor economice in ultimii 4-5 ani, cind functiile de gestionare a proprietatii de stat au fost transferate catre ministerele de resort. Rezultatele sint prezentate in analiza comparativa cu cele obtinute de companiile private din domeniile respective.

Un alt studiu, efectuat de minister a avut drept obiectiv evidentierea tuturor instrumentelor de privatizare existente.

Concluzia este ca multe active care apartin statului sint ineficiente, in particular, pentru ca nu sint gestionate conform cerintelor. Pentru acest motiv se elaboreaza un proiect de lege cu privire la administrarea proprietatii publice si privatizare, care va viza activele ce vor ramine in proprietatea statului, procedura de privatizare dar si alte mecanisme, cum ar fi gestionarea privata a unor active ale statului, transmiterea in concesiune sau alte proceduri aplicate pe plan mondial.

O parte din activele statutului care nu au sansa sa devina eficiente intr-un viitor previzibil vor fi lichidate si expuse pe piata pentru a fi utilizate in alt mod. Pentru intreprinderile care vor ramine in proprietatea statului vor fi instituite anumite principii de gestionare corporativa care sa asigure profitabilitatea.

INFOTAG precizeaza: Statul a decis comercializarea pachetelor de actiuni pe care le detine la diverse intreprinderi. Astfel, in luna octombrie au fost expuse spre vinzare la Bursa de Valori pachetele de actiuni ale statului la 31 de actiuni, inclusiv banca comerciala EuroCreditBank, societatile Carmez, Drenaj, Alimentarmas, Fabrica de conserve din Cosnita. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.