Ministerul Ecologiei organizeaza activitati pentru protectia fluviului Nistru

Moldova.ORG — In scopul indeplinirii angajamentelor R.Moldova privind implementarea tratatelor si conventiilor internationale de mediu, Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale (MERN) organizeaza in perioada 9-14 iulie curent un sir de activitati consacrate protectiei fluviului Nistru.

Potrivit serviciului de presa al MERN, in bazinul Nistrului, care este cel mai mare curs de apa din Moldova, locuiesc circa ¾ din populatia tarii. Sanatatea si bunastarea lor depinde in mare masura de calitatea apei acestui fluviu, care se utilizeaza in cele mai diverse scopuri. Reiesind din acest considerent, va fi organizata o expeditie ecologica pe acest rau, care va fi lansata pe data de 11 iulie la Naslavcea, locul de intrare a Nistrului pe teritoriul R. Moldova.

Ceremonia oficiala de deschidere a activitatilor va avea loc in incinta primariei localitatii. La ea vor participa ministrul ecologiei si resurselor naturale Constantin Mihailescu, reprezentanti ai ASM, misiunilor diplomatice, organismelor internationale donatoare OSCE, Bancii Mondiale, UNDP. Vor participa de asemenea reprezentanti ai autoritatilor publice locale riverane Nistrului, ai asociatiilor, organizatiilor neguvernamentale.

Expeditia are ca scop monitorizarea calitatii apelor si a starii factorilor de mediu din lunca Nistrului. Concomitent expeditia isi pune ca obiectiv central constientizarea populatiei privind protectia si folosirea durabila a apelor fluviului Nistru, dar si evaluarea preliminara a impactului asupra lui ca rezultat al constructiei centralelor hidroelectrice de la Novodnestrovsc-1 si Novodnestrovsc-2 (Ucraina).

In contextul desfasurarii de catre statul ucrainean a amplelor lucrari de constructie a nodurilor hidroelectrice Novodnestrovsc, savantii moldoveni au examinat in repetate randuri situatia ecologica creata in aceasta zona si au constatat mai multe aspecte alarmante cauzate de constructia nominalizata, inclusiv infiltrarea intensa a apei prin peretii de acumulare, indreptarea si largirea de circa 4 ori a albiei Nistrului, saparea unui nou lac de acumulare, scaderea nivelului si temperaturii apei in aval de lacurile de acumulare. Ca rezultat al functionarii nodurilor hidrotehnice existente, starea ecologica a fluviului Nistru s-a inrautatit considerabil. S-a dereglat esential regimul hidrologic, are loc poluarea masiva a apelor, micsorarea capacitatilor de autoepurare, disparitia si inlocuirea speciilor valoroase de pesti. In acest segment al Nistrului nivelul apei scade mult sub plafonul ecologic multianual, pana la dezgolirea fundului raului.

Expeditia este organizata de catre Serviciul Hidrometeorologic de Stat al MERN. Din echipa fac parte colaboratori ai SHS, cercetatori stiintifici ai Institutului de Ecologie si Geografie, colaboratori ai Inspectoratului Ecologic de Stat, reprezentanti ai ONG-urilor si mass-media. Membrii expeditiei vor preleva probe de apa, vor examina starea actuala a albiei raului si a luncii lui, vor sensibiliza populatia privind starea salubrizarii si calitatea factorilor de mediu si posibilele masuri de ameliorare a situatiei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.