Militia transnistreana ocupa un liceu rominesc

Citeva zeci de militieni transnistreni au patruns joi in sediul Liceului din Ribnita, pichetat de un grup de profesori, parinti si elevi. Luni, militienii transnistreni incercasera sa sigileze liceul dar au intimpinat opozitia cadrelor didactice.

Este a treia scoala cu predare in limba romina, pe linga cele de la Tiraspol si Tighina, vizata de autoritatile transnistrene. De asemenea a atras atentia comunitatii internationale situatia internatului pentru copii orfani de la Tighina, inchis luni de fortele de ordine transnistrene.

UE cere ‘incetarea campaniei de intimidare’

Presedintia Uniunii Europene a emis la 27 iulie o declaratie in care arata ca se sfatuieste cu partenerii sai internationali, OSCE, Statele Unite si Rusia, asupra situatiei create in Transnistria de inchiderea unor scoli cu predare in limba romina, si in care se foloseste alfabetul latin.

in cazul in care situatia nu se imbunatateste, se spune in declaratie, Uniunea Europeana va lua in considerare "masurile necesare impotriva celor responsabili in auto-proclamata administratie a Transnistriei de actiunile represive impotriva scolilor moldovenesti".

Bruxelles-ul le cere autoritatilor separatiste din Transnistria sa inceteze imediat ceea ce numeste "campania de intimidare" pe care o duc impotriva profesorilor, parintilor si elevilor din scolile moldovene.

Consiliul Europei, ingrijorat

La rindul sau, Consiliul Europei isi exprima ingrijorarea fata de inchiderea unei scoli moldovene la Tiraspol si decizia de a inchide alte trei scoli cu grafie latina din Transnistria.

Presedintele comitetului ministerial al Consiliului Europei, Jan Petersen, a declarat ca actiunile autoritatilor transnistrene incalca in mod clar standardele europene in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si a minoritatilor. Jan Petersen avertizeaza ca situatia incordata poate afecta negocierile dintre Tiraspol si Chisinau.

in ceea ce priveste o solutie de fond a crizei, declaratia Uniunii Europene este mai transanta. Bruxelles-ul a cerut Moldovei si auto-proclamatelor autoritati de la Tiraspol sa reia imediat si hotarit negocierile multi-partite privind viitorul Transnistriei, negocieri la care participa, pe linga Republica Moldova, si Transnistria, Federatia Rusa, Ucraina si OSCE.

Chisinaul a dat o replica dura Tiraspolului

Dar conducerea Republicii Moldova se pronunta impotriva participarii actualei administratii de la Tiraspol ca parte egala la procesul de negocieri pe marginea reglementarii crizei transnistrene.

Ultimatumul dat de presedintele Voronin Tiraspolului expira la data de 1 august.

Presedintele Voronin a afirmat ca pledeaza pentru semnarea unui Pact de stabilitate si securitate pentru Republica Moldova, astfel incit „confruntarea de interese antagoniste care se produce in Republica Moldova sa nu depaseasca niste limite dupa care sa se poata produce destramarea si disparitia statului". Dl Voronin a adaugat: "Nu putem ramine o victima a acestor interese antagoniste", subliniind ca Republicii Moldova ii este interzis sa adere la vreun bloc politico-militar. Presedintele moldovean i-a indemnat pe „potentialii semnatari" ai Pactului – Rusia, SUA, Ucraina, Rominia si UE – sa recunoasca „toti impreuna, si nu separat, unitatea Republicii Moldova in hotarele recunoscute pe plan international".

Anterior, reprezentanti ai administratiei transnistrene au declarat ca tensiunile din ultimul timp demonstreaza clar ca ideea crearii unui stat comun intre Chisinau si Tiraspol este falimentara.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.