Micul dejun este cea mai importantă masă, reiterează specialiştii

Micul dejun – cea mai importantă masă a zilei, după cum susţin specialiştii, – trebuie să asigure cel puţin un sfert din caloriile necesare, între 20 şi 25% din necesarul de energie.

Specialiştii în nutriţie recomandă ca un mic dejun echilibrat să conţină proteine şi carbohidraţi cu fibre, iar printre alegerile potrivite se numără laptele, legumele, iaurtul, fructele şi cerealele.

Un studiu Omnibus, prezentat recent, arată că 25% dintre români iau micul dejun mai rar de o dată pe săptămână, iar aceştia sunt în mod special tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. Majoritatea dintre ei invocă lipsa de timp pentru un mic dejun sau faptul că nu pot mânca la o oră atât de matinală.

Cu toate acestea, prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet "prof. dr. N. Paulescu", spune că este important ca oamenii să menţină un echilibru între aport şi consum, pentru că orice dezechilibre pot duce la o serie de patologii precum bolile cardiovasculare, diabetul şi obezitatea.

Medicul spune că cerealele integrale asigură necesarul de energie pentru prima parte a zilei, constituie o sursă importantă de fibre alimentare, au un conţinut redus de grăsime, index glicemic mic, ceea ce înseamnă că produc o creştere uşoară a glicemiei fără să determine un răspuns mare al pancreasului şi sunt sărace în sare sau sodiu.

Potrivit aceluiaşi studiu Omnibus, pentru aproape 2 români din 10 micul dejun ar putea fi luat şi la locul de muncă. Românii au descris micul dejun ideal ca având în componenţa sa lapte, fructe şi legume, dar şi alte produse lactate şi cereale.

"Comportamentul alimentar este influenţat şi de alţi factori – foamea sau saţietatea. Dar o alimentaţie echilibrată înseamnă distribuţia aportului de energie în trei mese principale şi maxim 2 – 3 gustări sănătoase", a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.

Special pentru micul dejun o companie a lansat biscuiţii Belvita Start, bogaţi în cereale, fibre, vitamine şi minerale, care eliberează treptat carbohidraţi timp de 4 ore.

Ei conţin grâu, secară, orz şi ovăz, sau combinaţii de cereale cu fructe uscate sau cereale şi ciocolată.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.