„Mi-e rușine cu primierul meu” / 100 de panouri publicitare împrăștiate prin Cehia judecă oficialul pentru afacerile sale controversate

O sută de panouri publicitate cu portrete ale unor diverse persoane, cu numele acestora şi inscripţia „Mi-e ruşine cu premierul meu” au apărut pe străzile din Cehia. Este vorba de o iniţiativă publicitară prin care este criticat premierul Andrej Babis, pentru implicarea sa în câteva afaceri controversate, scrie news.ro, citat de digi24..

Babis, în vârstă de 64 de ani, a respins aceste acuzaţii şi a denunţat o „campanie de defăimare”, potrivit AFP.

El a fost pus sub acuzare într-un caz de deturnare de fonduri europene, datând din perioada 2007-2008. Detractorii lui îi reproşează şi conflicte de interese, dar şi presupusa colaborare cu poliţia secretă comunistă StB înainte de 1989.

„Nivelul de ruşine cauzat de premier este atât de ridicat încât necesită o reacţie”, a declarat Jaroslav Polacek, proprietarul agenţiei de publicitate PRodukujeme, organizatoare a campaniei.

Orice persoană care îl critică pe Babis se poate fotografia şi apoi poate apărea pe un mare panou publicitar în schimbul sumei de 175 de euro.

Este o campanie similară cu cea lansată în 2005 contra premierului social-democrat Stanislav Gross (1969-2015), care se confrunta atunci cu dezvăuiri privind originea îndoielnică abanilor prin care şi-a cumpărat apartamentul.

Polacek a condus mult timp campanii electorale ale partidului de dreapta TOP 09, foarte critic la adresa lui Babis.

În ciuda controverselor, partidul lui Babis a câştigat alegerile legislative din 2017 cu 29,64% din voturi şi sondajele continuă să-l dea favorit cu 30 la sută din intenţiile de vot.

Premierul i-a invitat pe toţi participanţii la această campanie la o cafea, pentru a-i convinge că nu au de ce să le fie ruşine şi că „reprezintă bine Cehia în lumea întreagă”.

El a fost refuzat.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.