Membrii colectivelor Antena C şi EuroTV se adreseaza „capilor” ţării

Moldova.ORG — Vineri, reprezentanţii postului municipal de radio „Antena C” şi postului TV „Euro TV” au expediat o adresare Preşedintelui ţării, Preşedintelui Parlamentului, Prim-ministrului, Procurorului General, precum şi Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei a R. Moldova.

În adresare se menţionează „La data de 19.01.2007, cu o săptămână înainte de a fi vândute ilegal şi inuman Postul de radio „Antena C” şi Postul de televiziune „Euro TV Chişinău”, ne-am adresat Procurorului General, Avocatului Parlamentar, Miniştrilor Economiei şi APL cu un demers în care am cerut stoparea fărădelegilor autorităţilor publice municipale. Nu am primit nici un răspuns şi nici nu s-au făcut cel putin tentative de verificare a situaţiei de fapt şi de drept anunţate de noi prin acel demers.”

Pentru ca şi această adresare să nu rămână fără un răspuns clar, adresăm întrebările în parte pentru fiecare din autorităţile sesizate.

Domnule Preşedinte al Parlamentului, cerem să ne explicaţi, printr-o interpretare oficială a art. 66 (2) şi 68 (5) şi (6) din Codul audiovizualului care vizează

„În cazul în care Parlamentul nu poate da o interpretare oficială a acestor norme, cerem să fie sesizată Curtea Constituţională pentru a face acest lucru. Prevederile incomplete şi contradictorii ale acestor norme, precum şi interpretarea şi aplicarea lor eronată de către executiv a condus la lichidarea radiodifuzorilor publici locali, transformarea lor în structuri dubioase şi incerte, cu îngrădirea, în ultimă instanţă, a drepturilor jurnaliştilor la libera exercitare a profesiei şi încălcarea drepturilor consumatorilor de programe ale audiovizualului la informaţii obiective şi depline despre activitatea autorităţilor publice locale, anume acum, în preajma alegerilor locale care nu vor purta un caracter democratic dacă nu vor fi stopate aceste fărădelegi.”

„Domnule Preşedinte al Republicii, dacă la promulgarea Codului audiovizualului nu aţi observat aceste lacune şi nu aţi prevăzut consecinţele pe care noi azi le suportăm, Vă cerem să întreprindeţi toate măsurile, ca şi garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, pentru a înlătura aceste erori, inclusiv prin sesizarea Curţii Constituţionale”, se menţionează în declaratie.

Autorii documentului îl roagă pe preşedintele ţării să explice executivului că „declaraţia Dumneavoastră „de a face din noi o bomboană” a fost o glumă, deoarece CCA şi autorităţile publice locale din municipiul Chişinău au înţeles aceasta ca o directivă obligatorie şi au început s-o îndeplinească foarte insistent, cu tehnologii ruginite ale comunismului de odinioară. Vă spunem cu toată certitudinea că această umilitoare transformare afectează foarte mult onoarea, demnitatea, sănătatea şi viaţa noastră şi, în acelaşi timp, ştirbeşte imaginea ţării pe plan internaţional.”

„Domnule Prim-ministru, Vă cerem să înaintaţi Parlamentului propuneri de completare al acestuia cu prevederi ce ar reglementa clar statutul radiodifuzorilor publici locali, pentru ca atât noi, cât şi CCA să poată aprecia dacă suntem sau nu în legalitate şi cine în ce se reorganizează”, se menţionează în declaraţie.

„Domnule Procuror General, cerem să aplicaţi instrumentele legale de care dispuneţi în scopul apărării ordinii de drept. Tăcerea şi indiferenţa cu care urmăriţi lanţul de fărădelegi prin care sunt lichidate posturile audiovizualului public municipal, maltrataţi şi intimidaţi jurnaliştii, constituie o crimă împotriva libertăţii de exprimare şi a dreptului la informaţie a cetăţenilor”, susţin membrii celor două colective ale posturilor TV si radio municipale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.