Mediul de afaceri din Republica Moldova s-a îmbunătăţit

Reglementările în construcţii şi controalele sunt cele mai mari probleme în calea dezvoltării unei afaceri în Republica Moldova, se arată în studiul „Costul afacerii”, efectuat de organizaţia non-guvernamentala „Alternative internaţionale de dezvoltare”. În acelaşi timp, faţă de anul trecut, cele mai mari reforme în direcţia facilitării unei afaceri au fost înregistrate în direcţia înregistrării afacerii.
Astfel, autorii studiului afirmă că percepţia generală a mediului de afaceri de către agenţii economici s-a îmbunătăţit, faţă de anul trecut, când 21 la sută dintre întreprinzători sesizau o îmbunătăţire a situaţiei mediului de afaceri. Or, anul acesta, deja aproximativ 25 la sută dintre agenţi economici afirmă că situaţia s-a îmbunătăţit faţă de anul 2005.

Construcţiile

Pe parcursul ultimilor trei ani, procedura de înregistrare dura, în medie, 18 zile, inclusiv 10 zile la Camera Înregistrării de Stat. Cheltuielile medii de înregistrare nu s-au modificat în comparaţie cu sondajul precedent, reprezentând 82 dolari. Modificarea documentelor de înregistrare durează ceva mai puţin – 13 zile.
În ceea ce priveşte posibilitatea construcţiilor, autorii studiului afirmă că, pe parcursul ultimilor trei ani, agenţii economici au declarat că au pierdut, în medie, 143 zile pentru a obţine toate permisiunile pentru construcţii, la un preţ de 560 de colari. Durata de obţinere a tuturor permisiunilor pentru renovarea clădirilor a fost de 67 zile şi a costat 227 de dolari. Aproximativ 27 la sută dintre businessmeni afirmă că, la acest capitol, situaţia s-a înrăutăţit comparativ cu anul precedent.

Licenţierea

Aproximativ 58 la sută dintre agenţii economici intervievaţi deţin licenţe (în medie, 1,9 licenţe). Valabilitatea medie a unei licenţe este de 3 ani. Obţinerea unei licenţe durează circa 20 de zile, la un cost de 273 de dolari. Atât durata, cât şi cheltuielile de obţinere a licenţei s-au redus modest faţă de anul precedent.

Autorizaţii

Peste 60 la sută dintre oamenii de afaceri intervievaţi au nevoie, pentru a-şi desfăşura activitatea economică, de diferite tipuri de autorizaţii. Pentru obţinerea unei autorizaţii întreprinderile pierd, în medie, 20 de zile şi cheltuie 169 de dolari.
Deoarece succesul unei afaceri depinde, în mare parte, de renovarea echipamentelor cu care se operează, o mare parte din cheltuieli este canalizată anume în această direcţie. Astfel, dintre toţi agenţii economici intervievaţi, aproximativ 51 la sută au declarat că au procurat echipamente noi pe parcursul ultimilor trei ani. Dintre ei, circa 71 la sută deţineau certificate de conformitate cu cerinţele standardelor Republicii Moldova. Procedura a durat, în medie, 15 zile, costul fiind de 70 de dolari. Atât durata, cât şi costul de obţinere a certificatelor nu s-a modificat pe parcursul ultimului an.
Import
În ultimii trei ani, aproximativ 33 la sută dintre agenţii economici intervievaţi au efectuat operaţiuni de import. De asemenea, peste 70 la sută au fost obligaţi să obţină certificate de conformitate cu standardele Republicii Moldova. Costurile de obţinere a certificatelor s-au redus, faţă de perioada 2001–2003, atingând nivelul de 95 de dolari. Cheltuielile de vămuire s-au micşorat considerabil, potrivit autorilor studiului, în comparaţie cu datele obţinute în sondajele din anii 2003-2004.

Export
În acelaşi timp, aproximativ 11 la sută dintre întreprinderi au efectuat, pe parcursul ultimilor trei ani, operaţiuni de export, cu o medie anuală de 19 operaţiuni. Pentru efectuarea tuturor procedurilor vamale de export, întreprinderile au consumat 1,7 zile, la un cost de 77 de dolari. De menţionat că la 37 la sută dintre toţi exportatorii TVA le-a fost restituită. În majoritatea cazurilor, întreprinderile preferă să utilizeze suma taxei pe valoarea adăugată ce urmează a fi restituită pentru a achita alte impozite şi taxe.
Studiul „Costul afacerii” a fost finanţat de în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivităţii”, fiind efectuat anual la cererea Ministerului Economiei şi Comerţului. Obiectivul principal al sondajului este monitorizarea mediul de afaceri şi evaluarea impactului politicilor de stat şi cerinţelor regulatorii asupra agenţilor economici care activează în Moldova. În special, proiectul acordă suport Guvernului în analiza calitativă a politicilor pentru implementarea deciziilor necesare spre a îmbunătăţi mediul de afaceri şi climatul investiţional din Moldova.

Studiul a fost efectuat în lunile iulie-august 2006 şi prezintă situaţia din ultimii trei ani. Datele obţinute sunt comparate cu rezultatele a patru sondaje similare efectuate în perioada anilor 2002-2005. În cadrul cercetării au fost intervievaţi 630 de agenţi economici, selectaţi aleatoriu. Eşantionul nu include întreprinderi agricole şi întreprinderile individuale. Aproape 88 la sută dintre întreprinderile intervievate au până la 50 de angajaţi. / Ioan STRELCIUC // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.