Moldova.org lansează campania #mediciinoștri

Coronavirusul a adus în viețile noastre schimbări pe care nimeni nu le-a cerut. Ne-a închis în case, ne-a despărțit de cei dragi și ne-a tăiat brusc toate libertățile de care nici măcar nu eram conștienți până acum. Nu mai avem răbdare să revenim la normalitate. 

Dar această pandemie ne-a arătat și unde am greșit până acum, ca societate și chiar la nivel global. Ne-a arătat schimbări pe care ar fi trebuit să le facem demult, pe care le-am tot amânat și ignorat pentru că, ni se părea, nu erau suficient de importante. Să ne amintim să-i sunăm pe cei dragi mai des, să consumăm mai puțin, doar strictul necesar, să fim mai grijulii față de cei din jurul nostru, chiar dacă asta înseamnă să stăm închiși în case. În fine, atunci când nu mai avem voie în exterior, să căutăm bucuria în interior. 

Scara valorilor noastre a fost răsturnată, iar inegalitățile pe care le-am comis sau le-am permis au ieșit la lumina zilei.

Acum se vede mai clar ca niciodată că sistemul medical al Moldovei a fost neglijat timp de ani de zile. Că un domeniu vital pentru oameni și pentru bunăstarea țării a fost ignorat. Cei de sus, cei pe care îi votăm și cărora le dăm salarii au permis ca medicii și angajații medicali, de rând cu profesorii, să trăiască la limita sărăciei, cu salarii rușinoase.

Atunci când li s-a întors spatele, mulți medici au plecat. Unii, trebuie s-o spunem, s-au salvat luând mită, alții au rezistat așa cum au putut. Au rezistat cu salarii mici și în pofida condițiilor proaste în care erau impuși să lucreze. Cu toate astea, au fost ignorați. Ignorați de politicieni, care au rămas surzi la strigătele lor de ajutor, ignorați de mass-media, care a preferat să ne spună în fiecare zi cu ce s-au mai îmbrăcat vedetele sau ce perle au mai scos politicienii, în loc să ne arate viața de zi cu zi și lupta înăbușită pe care o duc acești oameni. 

De la cei care mențin curățenia în spitale, la surori medicale și doctori cu experiență de decenii, oamenii ăștia au fost uitați în umbra propriei noastre ignoranțe. Abia acum înțelegem cât de important e rolul lor, câtă nevoie avem de ei și cum nu mai putem continua ca până acum. Este nevoie să cerem, cu toții, salarii bune pentru lucrătorii medicali. Să cerem condiții decente și echipamente moderne nu doar în spitalele private. Iar atunci când banii noștri ajung în alte buzunare să nu închidem ochii, să strigăm și să cerem dreptate pentru medicii noștri. 

Este nevoie să vorbim despre medici și munca lor. Să recunoaștem importanța lucrului pe care-l fac, să scriem despre ei, să-i filmăm și să-i arătăm pe ei la televizor. 

Noi, redacția Moldova.org, ne dorim ca medicii noștri să fie respectați, să fie remunerați pe măsură, iar munca pe care o fac să fie văzută și cunoscută de toată lumea. De aceea, astăzi lansăm campania #mediciinoștri și te invităm să ni te alături! 

Vrem să-i arătăm pe medicii speciali din viața noastră, pe care ne-au fost alături în cele mai grele momente și pe cei care ne-au susținut pe tot parcursul vieții. Acum e momentul să le spunem mulțumesc lucrătorilor medicali din Moldova. Dacă vrei să te alături campaniei #mediciinoștri, te rugăm să scrii câteva rânduri despre medicul din viața ta și să ne trimiți textul și o poză pe adresa: [email protected], iar noi vom publica toate materialele primite. 

Dacă ai în viața ta un medic căruia să-i spui mulțumesc, acum e momentul să o faci!

Vezi aici primele povești despre medicii care i-au marcat pe cititorii noștri. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.