Mașina timpului. Un tânăr și-a adunat prietenii pentru a reproduce pe străzile Chișinăului fotografii din ’50

Victor Organ, un tânăr absolvent al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, actual specialist în cadrul Agenției Naționale a Arhivelor, și-a provocat prietenii să participe la un proiect foto inedit. Acesta a reprodus fotografii vechi, din anii ’50, într-un Chișinău din 2021.

Toate fotografiile au fost făcute în centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor Alexei Mateevici – Albișoara – Ismail – Mihai Viteazu. Pentru că a fost un proiect pornit din entuziasm și fără buget, Victor a colectat haine de la bunicii cunoscuților săi, iar cealaltă parte din haine a fost cumpărată de la magazinele second hand din capitală. Mai provocator a fost cu încălțămintea, spune Victor, de aceea o parte din personaje sunt desculțe.

Fiind specialist principal în cadrul Direcției documente cinematografice și audiovizuale din cadrul Arhivei Naționale, Victor a mers prin sate cu bicicleta pentru a colecta fotografii vechi pentru proiectul „Chipuri basarabene din România interbelică”. A adunat sute de fotografii vechi și așa i-a apărut ideea acestui proiect personal. Și-a dorit să-și vadă prietenii în aceleași haine și ambianță ca și buneii lor.

„Am repetat aceleași procedee utilizate de fotografii de atunci. Redactând peste câteva sute de fotografii la Arhivă mi s-au întipărit mai multe aspecte din viața cotidiană a oamenilor din acea epocă, am reținut poziția lor în cadru, hainele, expresia feței, obiectele din jur etc.”

Tânărul spune că nu a gândit o finalitate sau un mesaj pentru proiectul său, singurul său scop a fost să se bucure de proces și de compania oamenilor pe care i-a adunat în același loc. „Fiecare din ei are tangență cu arta, oameni care muncesc și creează în fiecare zi, dar sunt puțin observați. Am vrut să-i surprind prin fotografii și să-i promovez. Îmi doresc ca lumea să atragă atenția la monumentele și locurile ce s-au mai păstrat în centrul istoric pentru că sunt puține. Vreau ca lumea să descopere Chișinăul așa cum l-am descoperit eu în ultimele patru săptămâni”, adaugă Victor.

Dana Miron & Victor Ciobanu

Mihaela Coadă

Ana Popa

Alina Ponomariov

Alexandru Cerbu

Constantin Coadă & Elena Mărgineanu

Elena Cărăruș

Ion Dudca

Maria Crigan

Veaceslav Gologurschi

Maia Organ

Andrei Moraru

Irina Iordatii

Radu Buga & Cristian Madan

Elena Vatamanu Mărgineanu

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.