Mănăstirea de baladă – Curtea de Argeș (FOTO)

Mănăstirea de baladă de la Curtea de Argeş atrage zilnic sute de vizitatori. Unii vin pentru a admira lăcaşul despre care au citit în renumita capodoperă a literaturii române – „Meşterul Manole”. Se spune că în pereţii Mănăstirii de la Curtea de Argeş ar fi zidită Ana, soţia lui Manole. Alţii ajung aici pentru a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.

În aceste zile sute de pelerini se îndreaptă spre încântătoarea mănăstire. E mare prilej de bucurie de asista la slujbe deosebite, rânduite de sărbătoarea Sfântului Nicolae (şase decembrie, stil nou) sau la un eveniment creștin cu totul special, or, potrivit Calendarului Ortodox, pe șapte decembrie este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia, protectoarea sfântului lăcaș de la Curtea de Argeș.

De altfel, Sfânta Filofteia a avut un destin dramatic și asta pentru că ținea cu sfințenie la credința adevărată. Iubitoarea de Dumnezeu, astfel se tâlcuiește din greacă numele acestei mucenițe, a trăit în secolul al XIII-lea. Rămasă de mică fără de mamă, această continua să pășească pe căile plăcute Domnului. Faptele creștinești pline de dragoste și respect față de cei săraci nu prea erau pe placul tatălui ei. Orbit, dar și înrăit de mama vitregă a Filofteei, acesta o omoară la doar 12 ani.

Moaștele Sfintei Mucenițe a fost aduse de la Vidin la Curtea de Argeș încă la sfârșitul secolului al XIV-lea. Potrivit tradiției, creștinii care îngenunchează și se roagă la cea mai tânără sfântă a ortodoxiei se vindecă de diferite maladii, scapă mai ușor de încercările prezentului. Totodată, Sfânta Filofteia e considerată aducătoare de ploaie, protectoare a animalelor şi a viilor, patroană a copiilor şi a tinerilor.

Mănăstirea la care se află moaștele Muceniței Filofteia are o istorie de aproape jumătate de mileniu. Construită pe timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521) pe fundațiile unui sfânt locaș mai vechi, aceasta este distrusă de armatele lui Bathory, la 1611. Mai târziu, Mănăstirea de la Curtea de Argeș este restaurată de Matei Basarab.

Potrivit documentelor, sfântul lăcaș de aici, care a trecut printr-un incendiu, a fost refăcut (după cum îl vedem astăzi) de arhitectul francez Andre Lecomt de Nouy și de arhitectul român Nicolae Gabrielescu. Lucrările s-au încheiat în 1885, iar Slujba de târnosire a fost oficiată la 12 octombrie 1886.

Mănăstirea Curtea de Argeș se află în județul Argeș, la distanța de 36 de km de Pitești și la 525 de Chișinău.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.