LIVE TEXT / 118 cazuri noi de infectare. Femeile și persoanele vârstnice din RM, cele mai afectate

PE SCURT

Ora 17:40

Din 629 de teste realizate astăzi, au fost depistate 118 cazuri de infecție cu COVID-19. În total, până astăzi au fost realizate aproape 6000 de probe.

Igoro Dodon a anunțat despre faptul că se analizează posibilitatea de testarea în masă a grupelor de risc și a populației din localitățile cu focare. Deocamdată sunt testate doar persoanele care au simptome.

În privința securității personalului medical de pe prima linie, președintele a anunțat că în Chișinău unora dintre ei li s-a asigurat cazare în cămine, pentru a nu-și pune în pericol familiile. Acesta a încurajat proprietarii de hoteluri să analizeze opțiunea a de a le oferi cazare gratuită medicilor pe perioada de pandemie. „Hotelurile și asa sunt pustii, haideți să le punem la dispoziția medicilor.”

Ora 17:00

Comisia Situații Excepționale a decis astăzi ca:

1. Începând cu 10 aprilie, de la ora 8:00, va fi reluat traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri prin două puncte vamale: Ocniţa – Sochireni și Larga – Kelmenti. Doua puncte moldo-ucrainene își reiau activitatea.

2. În mun. Soroca vor fi instituite măsuri mai dure:

  • restricționarea deplasării cetățenilor în grupuri mai mare de 2 oameni și pentru maxim 2 ore pe zi,
  • deplasarea persoanelor de peste 63 de ani în afara domiciliului este interzisă,
  • se obligă toate persoanele să utilizeze măsuri de protecție,
  • se interzice comerțul online pentru toate categoriile de mărfuri, cu excepția produselor alimentare, farmaceutice și articolelor iginico sanitare.
  • se interzice aflarea în autoturisme private a mai mult de 2 persoane

Unele decizii vizează și activitatea agenților economice.

3. Începând de mâine, 9 aprilie, se instaurează regimul de carantină totală în localitatea Talmaza, raionul Ștefan Vodă. Aici au fost înregistrate 29 de cazuri.

4. Termenul de valabilitate pentru certificatele pentru controlul tehnic al autovehiculelor a fost prelungit până la 30 iunie.

5. Ajutorul de șomaj se oferă tuturor cetățenilor RM care sunt eligibili (stagiu de cel puțin 12 luni de cotizare), după ce se înregistrează la ANOFM. Ceilalți trebuie să dispună de poliță de asigurare pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.

6. Permiterea comerțului ambulant cu produse agricole proprii, exclusiv pentru producători care au înregistrate gospodării țărănești, în mun. Chișinău, Bălți, în locuri stabilite de autoritățile locale și cu respectare normelor sanitare.

7. Procesul de acordare a cetățeniei R. Moldova a fost înghețat.

Ora 15:50

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a anunțat încă trei decese cauzate de infecția COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 80 ani din Glodeni, un bărbat de 80 ani din Soroca, care au fost internați în stare gravă și un bărbat de 66 ani din Stânga Nistrului. Amintim că în această dimineață au mai fost anunțate 2 decese. În total un înregistrate 27 decese pe teritoriul Republicii Moldova.

Ora 15:20

– Maternitatea de la Telenești a fost închisă după ce o gravidă a fost testată pozitiv cu Covid-19, în ziua în care a născut. Angajații medicali, care au intrat în contact cu femeia, sunt izolați și se află sub monitorizare.

– Secția de Traumatologie din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău a fost plasată în carantină, după ce un pacient, care a fost operat recent, a fost testat pozitiv la Covid-19.

Ora 14:20

Scara unui bloc și o gospodărie din orașul Strășeni au fost plasate în carantină, după ce au fost depistate două cazuri de coronavirus. Potrivit datelor oficiale, în raionul Strășeni sunt înregistrate opt persoane infectate, iar alte 538 se află sub supraveghere medicală.

Ora 13:00

Centrul de triere de la Moldexpo își va începe activitatea joi, 9 aprilie. Aici va fi aplicată strategia adoptată în țările europene – cazurile ușoare și care se pot autoizola la domiciliu, vor fi trimise acasă, cazurile grele vor fi internate. Vor fi testate doar persoanele cu simptome de Covid-19.

Ora 11:45

Centrul Clinic Constructorul va fi transformat în Centru COVID-19.

Ora 11:30

Locatarii unui bloc de pe strada V. Cheltuială din sectorul Centru al capitalei a fost plasat de ieri în carantină, după ce au fost înregistrate două cazuri de COVID-19 în rândul locatarilor. Măsura a fost luată pentru a evita contaminarea în masă, susțin autoritățile municipale. Condițiile pe care trebuie să le respecte, le găsești mai jos (în PE LUNG).

Ora 11:15

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se află în carantină, după ce 15 angajați au fost infectați cu COVID-19 și internați. Directorul General ANSA, Vladislav Cotici, a recomandat cu insistență ca persoanele în vârstă sau cele cu boli cronice să rămână în continuare izolați, iar la primele simptome să apeleze la medicul de familie. La fel, a dispus dezinfectarea tuturor birourilor și a întregului sediu.

Ora 10:10

– Dintre cei 1056 de pacienți internați, 114 se află în stare gravă (dintre care șapte persoane sunt intubate), 328 – stare medie, iar 614 sunt în stare satisfăcătoare. Pe teritoriul din stânga Nistrului sunt înregistrate 59 de persoane infectate.

– Astăzi, vor fi externate încă trei persoane. Astfel, numărul celor vindecați va ajunge la 43 de oameni

– În același timp, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat încă două decese – doi bărbați de 71 de ani din Cahul, internat pe 2 aprilie, și de 62 de ani, din Glodeni, internat pe 6 aprilie.

– Ministra a comentat motivul pentru care spitalul din orașul Soroca mai funcționează, în timp ce spitalul din orașul Ștefan Vodă a fost pus în carantină.

– Pe platforma punctului focal, a fost luată decizia de a înainta recomandarea Comisiei Situații Excepționale de a institui regim de carantină în satul Talamaza.

Ora 9:30

Până începe briefingul tradițional de dimineață susținut de ministra Viorica Dumbrăveanu, te informăm ce s-a întâmplat/aflat în ultimele ore din ziua precedentă.

– Cel puțin un angajat al Parlamentului s-a infectat cu virusul Covid-19. Informația a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, de către deputata Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru.

– Sora unei paciente infectate cu COVID-19 se plânge pe calitatea mâncării oferite internaților la Spitalul „Toma Ciorbă”.

– Riscul de infectare a personalului medical în timpul procedurile de intubare și detubare a fost diminuat prin utilizarea unei boxe de plastic deasupra capului pacienților. Video mai jos

PE LUNG

Ora 15:40

– Secția de maternitate din cadrul spitalului raional din Telenești a fost închisă după ce o femeie gravidă a fost testată pozitiv la Covid-19, după ce a născut, transmite unimedia.info citându-l pe directorul spitalului raional, Alexei Bivol.

„Evaluatorii medicali au analizat starea femeii și au văzut semne ale infecției cu Covid-19. Imediat s-au colectat probele care au fost transportate la laboratorul din Chișinău, la ANSP, iar până seara a venit și rezultatul pozitiv, tot în ziua aceea a fost transportată la instituția specializată din Chșinău, Spitalul Municipal pentru Copii nr. 2.”

Cei doi angajați medicali, care au intrat în contact cu femeia, sunt izolați și se află sub monitorizare. În a 6-a zi de la izolare li se vor preleva probe pentru a confirma sau infirma prezența virusului în organism.

„Două persoane fost izolate la domiciliu, imediat, nu cu familia și copiii, noi am arendat o locuință.”

– Secția de Traumatologie din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău a fost plasată în carantină, după ce un pacient, care a fost operat recent, a fost testat pozitiv la Covid-19. Medicii care au contactat cu pacientul au fost testați și sunt izolați.

Amintim că, pe data de 27 martie, în secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost instituită carantină după ce un pacient fost testat pozitiv cu Covid-19.

Ora 14:20

Scara unui bloc și o gospodărie din orașul Strășeni au fost plasate în carantină, după ce au fost depistate două cazuri de coronavirus. Gospodăria Comunală Strășeni va asigura dezinfectarea scării blocului de pe strada Chișinăului, dar și a casei la sol, amplasată pe strada Miciurin. Inspectoratul de Poliție Strășeni va organiza patrularea locurilor publice din orașul Strășeni și satul Făgureni.

Măsura a intrat în vigoare astăzi și va fi valabilă pe parcursul a 14 zile calendaristice. Astfel, Centrul de Sănătate Strășeni a anunțat populația care intră în regim de carantină și va monitoriza zilnic modul de izolare și respectarea regulilor.

[pdf link=”http://www.straseni.md/wp-content/uploads/2020/04/Hot-r-re-nr.-7-din-07-aprilie-2020-1.pdf”]

Primara Valentina Casian susține că sursa de infecție a fost o instituție de sănătate din Chișinău, dar nu precizează dacă cele două persoane sunt angajate în sistemul de sănătate sau au fost pacienți în instituțiile medicale din capitală unde au contractat virusul.

Potrivit datelor oficiale, în raionul Strășeni sunt înregistrate opt persoane infectate, iar alte 538 se află sub supraveghere medicală.

Ora 13:00

Centrul de triere de la Moldexpo își va începe activitatea joi, 9 aprilie. Aici va fi aplicată strategia adoptată în țările europene – cazurile ușoare și care se pot autoizola la domiciliu, vor fi trimise acasă, cazurile grele vor fi internate. Vor fi testate doar persoanele cu simptome de Covid-19.

„În acest fel se va evita supra-aglomerarea spitalelor, a explicat premierul, care a declarat totodată că speră ca R. Moldova să rămână sub previziunile Organizației Mondiale a Sănătății, și anume de 32 de mii de cazuri confirmate de Covid-19 până la sfârșitul lunii mai”, a declarat Ion Chicu pentru Europa Liberă.

Premierul a reafirmat că teste sunt suficient, problema care persistă este capacitatea laboratoarelor de a prelucra probele prelevate. În acest moment sunt trei laboratoare de stat și câteva laboratoare particulare, care lucrează după standardele ANSP.

Ora 11:45

Centrul Clinic Constructorul va fi transformat în Centru COVID-19. Primăria a alocat 500 de mii de lei pentru amenajarea instituției, achiziționarea a 350 de echipamente de protecție pentru medici, o mie de bahile, 600 halate, 1000 de viziere, 50 de seturi de lenjerie de pat, 80 de termometre, dezinfectant, dar și alte lucruri necesare.

Pentru același Centru, o companie farmaceutică a donat 10 mii de măști medicinale, iar un producător de mobilă a promis 250 de saltele și huse pentru paturile din spital. În prezent, se stabilește numărul personalului medical care va activa în cadrul instituției medico-sanitare publice „Constructorul COVID-19”. Capacitatea Centrului este de 120 de locuri.

Ora 11:30

Locatarii unui bloc de pe strada V. Cheltuială din sectorul Centru al capitalei a fost plasat de ieri în carantină, după ce au fost înregistrate doi locatari infectați cu COVID-19. Locatarilor li se va permite ieșirea din bloc a unui singur membru dintr-o familie, doar o dată pe zi, pentru cel mult 30 de minute pentru cumpăratul alimentelor și medicamentelor. Fiecărei persoane care iese îi este interzis să intre în contact cu alți oameni. Pentru asta, este obligat să completeze o declarație pe propria răspundere și un permis special.

De asemenea, locatarii blocului vor anunța zilnic medicul de familie despre starea de sănătate generală personală și a întregii familii.

Respectarea regimului de izolare este monitorizată zilnic de Inspctoratul de Poliție Centru. Pentru ca nimeni să nu iasă din bloc, a fost sudată până și ușa de la intrare.

Ora 11:15

Acum o săptămână, un angajat ANSA a fost testat pozitiv cu coronavirus. Toate persoanele cu care acesta a interacționat au fost izolate la domiciliu și sunt monitorizate permanent de medicii de familie. Unii dintre ei nu au prezentat simptome, iar alte persoane au solicitat să-și facă testul de laborator. Astfel, au mai fost identificate încă 14 cazuri pozitive la Covid-19 printre angajații ANSA. Actualmente toate persoanele infectate sunt internate în spital pentru tratament, transmite regional.md.

„În urma depistării acestor cazuri, nu excludem ca numărul de persoane infectate să crească printre angajații ANSA. De aceea, comunicăm online cu membrii echipei și întreprindem măsuri hotărâte pentru a limita interacțiunea între noi toți. Cu regret, pe lângă aceste cazuri confirmate, mai există persoane care așteaptă rezultatul testului de laborator”, a mai spus Vladislav Cotici.

Ora 10:10

– Din cele 1056 cazuri, 114 sunt de import, iar 942 – locale. În total, pe teritoriul Republicii Moldova au fost testate 5108 persoane. Dintre pacienții internați, 114 se află în stare gravă (dintre care șapte persoane sunt intubate), 328 – stare medie, iar 614 sunt în stare satisfăcătoare. Pe teritoriul din stânga Nistrului sunt înregistrate 59 de persoane infectate.

– Astăzi, vor fi externate încă trei persoane. Astfel, numărul celor vindecați va ajunge la 43 de oameni

– În același timp, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat încă două decese – doi bărbați de 71 de ani din Cahul, internat pe 2 aprilie, și de 62 de ani, din Glodeni, internat pe 6 aprilie. Persoana decedată din Cahul este consilierul municipal și raional Cahul, Preşedintele OT Cahul a PSRM, Vasile Mihailov.

– Ministra a comentat motivul pentru care spitalul din orașul Soroca mai funcționează, în timp ce spitalul din orașul Ștefan Vodă a fost pus în carantină.

În spitalul din Ștefan Vodă activează 250 de angajați, iar dintre aceștia 20 sunt internați + 26 de la Urgență, iar 98 de persoane sunt în regim de autoizolare.

În spitalul de la Soroca activează 446 de angajați, iar dintre aceștia 46 sunt internați + 42 de la Urgență și 10 persoane se află în regim de autoizolare.

„În Soroca, la momentul actual, există și condiții, dar și potențial profesionist pentru a realiza actul medical, de aceea activitatea acestui spital nu este sistată. Ministerul este în contact direct cu conducerea spitalului, cu personalul din cardul spitalului, coordonează toate măsurile care se întreprind pentru prevenirea și controlul infecției inclusiv în cadrul instituției spitalicești ca prioritate reprezintă securizarea personalului medical, dar o prioritate nu mai puțin importantă este și protecția pacienților care sunt tratați în cadrul acestei instituții medicale spitalicești”, declară Viorica Dumbrăveanu.

– Pe platforma punctului focal, a fost luată decizia de a înainta recomandarea Comisiei Situații Excepționale de a institui regim de carantină în satul Talamaza. Este un sat mare cu un  număr impunător de populație, dar vrem să prevenim efectele care pot urma reieșind din numărul mare de infectați – 29 de persoane.

Ora 9:30

Potrivit deputatei PPDA Arina Spătaru, aleșii poporului au fost anunțați de secretarul Parlamentului Adrian Albu că cel puțin un angajat al Parlamentului este infectat cu COVID-19. „Săptămâna trecută, când doamna președintă a Parlamentului ne-a invitat pe noi toți în ședința plenară, se pare că lucrurile nu prea erau bune. De ce? Pentru că astăzi am aflat printr-un mesaj sec al secretarului de Parlament, domnul Albu, că noi avem cel puțin o persoană în Parlament care este testată pozitiv la Covid-19”, a declarat Arina Spătaru.

– Sora unei femei infectate cu COVID-19 la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” critică felul în care ar fi hrăniți pacienții. Această plângere a fost făcută publică pe Facebook, de către Ionela Hadârcă.

– Colaboratorii USMF „N.Testemițanu” (catedra ATI 2) și a Departamentului ATI SCR “T. Moșneaga” anunță că au modificat procedurile de trecere la ventilația mecanică (intubarea oro-traheală) și de sevraj de ventilator (detubarea). Aceste două proceduri erau cu cel mai înalt risc de infectare a personalului, iar cu ajutorul unor cutii din plastic plastic peste capul pacientului, acest risc a fost redus la maximum, spun aceștia.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare