Leul moldovenesc – la cea mai joasă cotaţie faţă de euro din ultima jumătate de an!

Leul moldovenesc își continuă deprecierea în raport cu moneda euro. Pentru astăzi, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 21 de lei și 67 de bani pentru moneda unică europeană.

Această valoare este cu 44 bani mai mult decât la sfârșitul săptămânii trecute. Totodată, este cea mai joasă cotaţie a leului faţă de euro din ultima jumătate de an. Mai exact, din februarie, atunci când la 18 februarie 2015 a fost stabilit un maxim istoric absolut, de 24,01 lei pentru un euro.

Mai mult, și dolarul american astăzi este mai scump. Acesta este cotat astăzi la 19 lei şi trei bani, cu trei bani mai mult decât la finele săptămânii trecute.

Solicitat de Moldova.ORG Stas Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări de la Business Intelligent Services, a declarat că deprecierea leului din ultimele zile are la bază un mix de factori combinaţi.

Pe de o parte, vorbim de o tendinţă regională de depreciere, amintind aici devalorizarea accelerată din ultimele zile a monedelor din Rusia şi Kazahstan.

Pe de altă parte, persistă în continuare cel mai important factor intern de depreciere: decizia de lichidare a celor 3 bănci. Or, la sfârşitul lunii iulie la Banca de Economii populaţia mai avea depozite de circa 2 miliarde de lei, iar în ultimele săptămâni fiecare din cei care trec pe lângă filialele BEM pot observa cozi de oameni care probabil aşteaptă să îşi retragă banii.

Acest fenomen a impus cel mai probabil BNM să aloce noi resurse către BEM, iar acest fapt a majorat cantitatea de lei aflată în circulaţie şi a pus o presiune suplimentară pe moneda naţională.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.