La Padova a fost înființată Asociația Pedagogilor Moldoveni

Joi, 3 septembrie, în oraşul Padova, oraş cu cel mai mare număr de cetăţeni moldoveni din Italia, a fost fondată Asociaţia Pedagogilor Moldoveni din Străinătate. Un grup de moldoveni migranţi, foşti profesori din Republica Moldova, s-au întrunit pentru a pune bazele organizaţiei obşteşti care doreşte să fie alături de colegii de breaslă departe de hotarele ţării.

La întrunire fondatorii asociaţiei au scos în evidenţă o serie de factori care i-a determinat să emigreze: situaţia cadrelor didactice din ţară, salarizarea precară şi condiţiile necorespunzătoare de muncă, decăderea prestigiului profesiei într-o societate comercializată şi consumistică, lipsa locuinţilor pentru tinerii specialişti, lipsa disponibilităţii materialelor şi a echipamentului necesar pentru muncă, volumul şi condiţiile de lucru, infrastuctura şcolilor slab dezvoltată, lipsa perspectivelor şi alte aspecte negative caracteristice acestei perioade.

„Fenomenul emigraţiei a persoanelor cu un nivel înalt de educaţie şi calficare, aşa zisul „exod de creieri”, nu este abordat deocamdată la justa valoare de către autorităţile competente din R. Moldova, iar specialiştii din domeniul învăţămîntului emigraţi deseori nu dispun de pârghiile necesare pentru a ameliora situaţia creată”, a declarat Luminiţa Roşeţ, preşedintele Asociaţiei Pedagogilor Moldoveni din Străinătate, ex profesoară la Liceul „Ştefan cel Mare” din Chişinău.

“Un obiectiv important pentru Asociaţia Pedagogilor Moldoveni din Străinătate este de a face lobby ca Republica Moldova să elaboreze şi să adopte anumite măsuri care să determine reducerea migraţiei în rândul cadrelor didactice şi să creieze condiţii necesare pentru reîntoarcerea şi reintegrarea în cîmpul muncii în ţară. De asemenea , ne vom axa mult pe favorizarea menţinerii legăturii pedagogilor emigranţi cu institutiile de învăţămînt în care au lucrat anterior prin implimentarea proiectelor de cooperare şi dezvoltare, vom depune eforturi pentru dezvoltarea capitalului intelectual şi crearea solidarităţii de breaslă în rîndurile pedagogilor moldoveni din străinatate” a declarat Luminiţa Roşet,

Asociaţia Pedagogilor Moldoveni din Străinătate a fost fondată în urma coagulării eforturilor comune a mai multor pedagogi din Italia, în particular din oraşul Padova. Aceştia şi-au ales consiliul de administrare – preşedintele, vicepreşedinţii, secretarul şi cenzorii. Ideea a pornit din necesitatea de a consolida forţele dascălilor pentru a contribui la ameliorarea situaţiei lor atît peste hotare cît şi în ţara de origine. În timpul apropiat se va desfaşura prima adunare generală publică a organizaţiei.

Menționăm că datele Biroului Naţional de Statistică relevă că numărul migranţilor care au plecat la muncă peste hotare cu studii superioare, pentru anul 2011 a fost de 33,6 mii, iar Consiliul General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova atestă că numărul cadrelor didactice care au abandonat sistemul de învăţământ aproape s-a dublat în anii 2010-2012.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.