La Mănăstirile Curchi și Saharna, cu Centrul “Emaus”/ FOTO

Centrul de pelerinaj “Emaus” al Mitropoliei Basarabiei vă îndeamnă să mergeți duminică (09 iunie) într-un frumos și emoționant pelerinaj la unele din cele mai deosebite mănăstiri din spațiul dintre Prut și Nistru – Curchi și Saharna. Ambele lavre impresionează prin arhitectura lor, istoriile marcate de urcușuri și coborâșuri, dar și prin cadrul natural în care se află.

La peste 50 de kilometri de Chișinău și 12 km de Orhei se află una din faimoasele mănăstiri basarabene – Curchi. Aceasta este ctitorie de la 1773 și poartă semnătura boierului Iordache Curchi. După mai bine de un secol și jumătate, la 1958, Mănăstirea Curchi este închisă de către ateii sovietici. Mai întâi, satrapii o dau în folosință ocolului silvic, apoi deschid o școală de agronomi, iar de la 1961 o transformă în spital de psihiatrie.

Abia peste trei decenii, la 1992, Mănăstirea revine la menirea de odinioară. Cei care ajung la Curchi se pot închina la icoane, dar şi la sfintele moaşte. De asemenea, pot răsfoi o Biblie veche de peste cinci secole şi ale cărţi din secolele 18-19. Aici, la Curchi, încântă nu doar arhitectura Complexului monastic, dar şi teritoriul pe care se află un Parc dendrologic cu arbori şi arbuşti, unii de specii rare. Totodată, în preajma Mănăstirii cresc stejari seculari, care au între 200 şi 350 de ani.

O altă perlă spirituală dintre Prut și Nistru este Mănăstirea Saharna (raionul Rezina). Saharna, aflată la 110 km de Chişinău, este printre cele mai căutate destinaţii turistice basarabene. Unii vin pentru a admira frumuseţile locului, alţii – pentru a se ruga la cea mai de seamă lavră de pe malului Nistrului – Mănăstirea „Sfânta Treime”.

Impresionantele stânci bucură ochii vizitatorilor. Toţi, însă, îşi doresc să ajungă la locul numit „Grimidon”. Aici există o amprentă a tălpii Maicii Domnului. Aceasta este una din relicvele cele mai de preţ de la Mănăstirii Saharna, aflată mai aproape de Cer, cred că a binecuvântat ca la poalele Sfintei Stânci să presoare bijuterii divine – Icoane făcătoare de minuni, un izvor dătător de tămăduire şi moaşte unicat în Basarabia (cele ale Cuviosului Macarie). În preajma râuleţului Saharna se află schitul rupestru „Buna Vestire”.

Cei care își propun să ajungă în pelerinaj cu Centrul “Emaus” vor avea posibilitatea să mai admire alte două mănăstiri – Țâpova și Pripiceni-Curchi.

Înger la drum!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.