La indicația „MGB”-ului transnistrean au fost reținuți muncitori moldoveni. Chișinăul cere explicații

Delegația Republicii Moldova a solicitat, la ședința Comisiei Unificate de Control, explicații componentei transnistrene în legătură cu acțiunile provocatoare întreprinse de așa-numita „miliție” din or. Dubăsari, care pe 3 octombrie, la indicația așa numitului „MGB” transnistrean, au reținut muncitorii SRL „Contava Com” din satul Cocieri.

Angajații au fost reținuți în timpul când efectuau lucrări tehnice în satul Corjova, raionul Dubăsari,  în cadrul unui proiect de menire socială pentru amenajarea acestei localități.

Muncitorii au fost eliberați după intervenția promptă a reprezentanților Delegației Republicii Moldova și ai Poliției. Explicații au fost solicitate și pe marginea blocării de către partea transnistreană a deplasării la fața locului a observatorilor militari pentru a documenta încălcarea.

„Aceste acțiuni, dar și alte cazuri de încălcare a dreptului  la libera circulație  în Zona de Securitate scot în evidență o dată în plus abuzurile comise de a.n. structuri de forță transnistrene și readuc în atenție necesitatea de a promova un nou concept privind asigurarea securității cetățenilor în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare”, se arată în comunicatul delegației R.Moldova la CUC.

De asemenea, la ultima ședință a CUC din 4 octombrie, partea transnistreană a anunțat remanieri în componența delegației sale.

Astfel, în calitatea sa de membru al delegației transnistrene în CUC, Vitalii Ignatiev (cunoscut ca reprezentant politic al Tiraspolului în  procesul de reglementare transnistreană) a fost substituit de către Ruslan Slobodeniuk, adjunct al șefului așa-numitului „departament de externe” din regiune.

La propunerea reprezentanților Federației Ruse, locotenent-colonelul Alexei Semionov a fost desemnat în funcția de șef al сomenduirii militare din or. Bender – raion cu regim sporit de securitate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare