Reintegrare
La indicația „MGB”-ului transnistrean au fost reținuți muncitori moldoveni. Chișinăul cere explicații

Delegația Republicii Moldova a solicitat, la ședința Comisiei Unificate de Control, explicații componentei transnistrene în legătură cu acțiunile provocatoare întreprinse de așa-numita „miliție” din or. Dubăsari, care pe 3 octombrie, la indicația așa numitului „MGB” transnistrean, au reținut muncitorii SRL „Contava Com” din satul Cocieri.
Angajații au fost reținuți în timpul când efectuau lucrări tehnice în satul Corjova, raionul Dubăsari, în cadrul unui proiect de menire socială pentru amenajarea acestei localități.
Muncitorii au fost eliberați după intervenția promptă a reprezentanților Delegației Republicii Moldova și ai Poliției. Explicații au fost solicitate și pe marginea blocării de către partea transnistreană a deplasării la fața locului a observatorilor militari pentru a documenta încălcarea.
„Aceste acțiuni, dar și alte cazuri de încălcare a dreptului la libera circulație în Zona de Securitate scot în evidență o dată în plus abuzurile comise de a.n. structuri de forță transnistrene și readuc în atenție necesitatea de a promova un nou concept privind asigurarea securității cetățenilor în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare”, se arată în comunicatul delegației R.Moldova la CUC.
De asemenea, la ultima ședință a CUC din 4 octombrie, partea transnistreană a anunțat remanieri în componența delegației sale.
Astfel, în calitatea sa de membru al delegației transnistrene în CUC, Vitalii Ignatiev (cunoscut ca reprezentant politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană) a fost substituit de către Ruslan Slobodeniuk, adjunct al șefului așa-numitului „departament de externe” din regiune.
La propunerea reprezentanților Federației Ruse, locotenent-colonelul Alexei Semionov a fost desemnat în funcția de șef al сomenduirii militare din or. Bender – raion cu regim sporit de securitate.
Reintegrare
Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri” de-a lungul liniei administrative. În total este vorba despre 22 de posturi mobile sau fixe.
Deși amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegația transnistreană afirmă că posturile „grănicerești” vor continua să funcționeze.
Delegația transnistreană și-a declinat competența de a influența eliminarea acestora.
Cu referire la identificarea unei posibile soluții, conducătorul delegației Federației Ruse I. Uvarov a propus discutarea acestei probleme, dar și altor subiecte importante la care nu există consens, în cadrul unei ședințe a copreședinților Comisiei Unificate de Control.
În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna acțiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune.
Amintim că anterior a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentând drept „dovadă” o hartă falsificată.
Reintegrare
A intrat în vigoare hotărârea CEDO în cauza tânărului omorât într-o unitate paramilitară din Transnistria. Rusia, obligată s-o execute

Hotărârea CEDO în cauza tânărului omorât într-o unitate paramilitară ilegală din Transnistria a intrat în vigoare, iar Federația Rusă este obligată s-o execute, a anunțat astăzi Asociația Promo-LEX.
Guvernul rus a cerut reexaminarea hotărârii prin care CEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul la viață în regiunea transnistreană și a obligat-o să plătească 53 de mii de euro despăgubiri pentru mama lui Alexandru Stomatii.
Tânărul a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.
Contestația Guvernului Rus a fost examinată de un grup format din 5 judecători a Marii Camera a CEDO, care au decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră.
Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației Promo-LEX, a menționat că „hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din 5 judecători ai Marii Camere a CEDO respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanți, în temeiul articolului 43. Cu alte cuvinte, Federația Rusă este obligată să execute necondiționat hotărârea CtEDO din 18 septembrie 2018”.
Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea.
În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în așa-zisa „armata transnistreană”.
Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare.
În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.
În anul 2009 Alexandru Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât.
Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.
Reintegrare
Sfidările continuă în Zona de Securitate: Obiecte cu destinație necunoscută , instalate la postul de control din Doroțcaia

Delegația Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control a transmis părților implicate în misiunea de pacificare o adresare, în care au fost expuse acțiunile abuzive ale administrației de la Tiraspol, cât și încălcările sistematice admise de așa-numitele structuri transnistrene, în mod special în or. Bender.
Într-un comunicat de presă, delegația R.Moldova precizează că, în perioada 18–22 ianuarie, au fost constatate mai multe cazuri de amplasare abuzivă a posturilor mobile de „vameși” și „grăniceri” transnistrene în adiacentul localității Varnița. Reprezentanții Tiraspolului în Comisie și-au expus lipsa de competență la subiectul dat.
Astfel, delegația Republicii Moldova a solicitat reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova să întreprindă măsurile ce se impun în vederea detensionării situației în localitățile indicate.
Un alt caz de sfidare a misiunii de pacificare sunt lucrările de extindere a infrastructurii și instalarea unor obiecte cu destinație necunoscută de către structurile „grănicerești” transnistrene la postul de control din Doroțcaia.
Acțiunile respective nu au fost coordonate în prealabil în cadrul Comisiei, iar lucrările erau executate chiar în timpul în care avea loc ședința Comisiei Unificate de Control. Totodată, ieșirea observatorilor militari pentru constatarea acțiunilor menționate a fost blocată de către partea transnistreană.
Reieșind din abaterile admise, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea adoptării unui mecanism de monitorizare a situației în Zona de Securitate, care nu va admite neconcordanțele existente la moment în procesul de verificare, constatare și soluționare a încălcărilor.
Partea ucraineană și reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova care fac parte din Comisie și-au manifestat deschiderea pentru elaborarea unui astfel de mecanism.
Un alt subiect abordat, vizează eliminarea postului transnistrean de „grăniceri” între localitățile Slobozia și Cremenciug și substituirea acestuia cu unul comun de pacificare. Astfel, componentele Comisiei au convenit de a organiza noi consultări pentru soluționarea subiectului respectiv.