La doar 61% dintre cardurile active, emise în țara noastră, s-a efectuat cel puțin o operațiune financiară pe parcursul unui trimestru. Cum trecem pe digital

Astăzi ți-l prezentăm pe Mihai. Și el, la fel ca tine, zilnic este în dilema de procura produse și achita servicii online, în schimbul cozilor la bancă și a banilor cash. Evident, le alege pe primele! Primește salariul doar pe card și se poate lăuda cu experiențe digitale în diferite forme. Mihai ne va povesti în câteva episoade despre digitalizarea banilor, ca să afli și tu despre mai multe resurse absolut indispensabile în viața fiecăruia.

Știați că până în luna martie a anului 2021, băncile din Republica Moldova au emis aproximativ 2,18 milioane de carduri bancare. Paradoxul e că, dintre acestea, doar 61% sunt active, ceea ce înseamnă că de pe circa 1,34 de milioane de carduri s-a efectuat cel puțin o operațiune financiară pe parcursul unui trimestru. Cifra cardurilor este în creștere cu 136 de mii, comparativ cu ce aveam până în primele trei luni ale anului 2020.

În același timp se înregistrează și o creștere la capitolul achitări electronice, cumpărături online și achitări non-cash, în special în ultimele 18 luni, odată cu pandemia. Oamenii însă sunt puțin informați cu privire la securitatea plăților, iar lipsa educației digitale se face simțită și atunci când e vorba despre securizarea contului, a cardului, luarea unui abonament sau alte servicii online.

Despre acest lucru am discutat cu o cititoare, Anastasia Florea (25 de ani) – o tânără care utilizează activ serviciile online. Anastasia recunoaște că mai ales în ultimii ani, cumpără și accesează online mai multe produse și servicii. Dar după mai multe greșeli, și-a dat seama că trebuie să fie extrem de atentă la ce cumpără și la ce condiții și termeni acceptă.

„Mi-am instalat un sistem de alertă prin SMS imediat ce banca m-a anunțat despre această oportunitate. Acesta este un pas suplimentar în cumpărăturile online, care ajută să nu cădem în plasa infractorilor cibernetici”, spune Anastasia.

Comoditatea achitării online este foarte utilă, însă implică și o vigilență destul de mare, dar și urmarea unor pași pentru a ne asigura că totul este veridic, verificat și a nu cădea în plasa răuvoitorilor. Cu toate acestea, există cei care se feresc de cumpărăturile online din mai multe motive, cum ar fi cititoarea noastră Dorina Para: „Nu prea cumpăr de pe online, în afară de două site-uri verificate în timp și deja sigure la toate capitolele. Mai pot lua cursuri, la fel de pe platforme foarte sigur testate. Sunt reticentă la cumpărături online pentru că am auzit multe cazuri cu furt de identitate și datele cardului”, ne-a menționat Dorina.

Ritmul și tehnologiile trebuie de fapt să ne motiveze să trecem pe digital. Revenind la eroul video-urilor noastre explicative, Mihai, menționăm că el este un mare fan al tehnologiilor. Mihai ne va povesti despre achitarea cu telefonul, cu un ceas inteligent sau cumpărăturile online – posibilități și instrumente de plată moderne. Vei afla mai multe și despre securitatea plăților cu cardul, așa ca să nu cazi în capcana răufăcătorilor.

Pentru a descoperi cum poți preveni escrocheriile cu carduri intră pe https://education-bot-md.infocus.company/ și alege scenariul preferat. Pentru alte detalii despre cum să prevenim escrocheriile și să achităm online în siguranță o să mai revenim. Mihai s-a documentat minuțios și tot ce știe va împărți cu tine. Să rămâi pe fir. Iar dacă ai și tu experiențe legate de achitări cu gadget-uri ne poți scrie la comentarii.

https://cis.visa.com/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.