La Chiscareni a fost inaugurata prima instalatie care va produce energie termica prin arderea biomasei

Liceul din Chiscareni din raionul Singerei este prima institutie din R. Moldova care va obtine caldura de la o instalatie termica ce functioneaza pe baza biomasei (paie balotate).

Potrivit Agentiei INFOTAG, Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat, luni, la ceremonia oficiala de lansare a instalatiei, ca in anii urmatori sisteme producatoare de energie termica prin arderea biomasei vor fi instalate in alte 5-6 localitati ale R. Moldova. Conform proiectului pe care il realizeaza Unitatea Consolidata pentru Implementarea si Monitorizarea Proiectelor in Domeniul Agriculturii, finantate de Banca Mondiala, instalatiile vor fi amplasate, in primul rind, in localitatile care nu au acces la gaze naturale.

Spicherul a apreciat ca lansarea instalatiei de termificare de la Chiscareni este un eveniment important nu numai pentru sat, dar si pentru intreaga tara. R. Moldova este abia la prima etapa de implementare a sistemelor care folosesc surse de energie renovabila din deseuri agricole. Dar acesta este un pas sigur spre o energetica cu economie a zilei de miine, a spus Lupu.

Instalatia noua are o capacitate de 600 kW si consuma 300 t de paie anual. Expertii spun ca costurile de exploatare sint de 2 ori mai mici decit in cazul unei instalatii cu carbune. in 24 de ore, instalatia arde pina la 1,5 t de paie, avind un randament de peste 80%, fata de cel mult 50%, in cazul cazangeriilor cu carbune.

Proiectul din Chiscareni a fost implementat cu sprijinul financiar acordat de Fondul Ecologic Global, in cadrul Conventiei-cadru a ONU cu privire la schimbarea climei si Protocolului de la Kyoto, semnate de catre R. Moldova. Costul instalatiei de la Chiscareni este de 916 mii lei. Proiectul "Biomasa" este prevazut pentru un termen de peste 10 ani.

INFOTAG precizeaza: in R. Moldova se obtin anual circa 1 mln. t de paie, din care pina la 600 mii t pot fi folosite ca combustibil de alternativa, in loc de carbune sau gaze naturale. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.