La baştina lui Donici (GALERIE FOTO)

Satele din zona Orheiului impresionează mereu – fie prin peisaje deosebite, fie prin tradiţii şi obiceiuri interesante, fie prin gospodarii desăvârşiţi pe care-i are. Sunt localităţi care te provoacă să le vizitezi şi prin faptul că aici s-au născut personalităţi notorii ale neamului. De dată aceasta e vorba de Donici, Orhei, baştina fabulistului Alexandru Donici (1806-1865). Aceasta se află la 37 de kilometri de Chişinău şi 25 de centrul raional.

Aici, este casa în care s-a născut cel numit de Eminescu – „cuib de înţelepciune”. Din 1976, este inaugurată Casa-muzeu Alexandru Donici. Aceasta are patru camere. În două dintre ele, care pe atunci când trăia poetul erau Casa Mare şi cabinetul de lucru, sunt obiecte caracteristice secolului al XIX-lea. În celelalte două – sunt săli de expoziţii în care vizitatorii pot afla despre viaţa şi activitatea ilustrului fabulist.

În apropiere de casă este şi biserica familiei Donici, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită de părinţii scriitorului – Dimitrie şi Elena. Alături de sfântul locaş este clopotniţa cu cavoul familiei Donici. Aici au fost înmormântaţi – părinţii, fratele Andrei şi soţia acestuia Anastasia, precum şi feciorul lor Nicu.

Potrivit specialiştilor, biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Donici, este o copie, doar că la o scară mai mică, a uneia dintre catedralele importante ale Sankt-Peterburgului, arhitectura căreia aparţine lui Francesco Bartolomeo Rastrelli.

Tot aici, la Donici, se află şi izvorul „Stanca”, amenajat de părinţii fabulistului.

De altfel, satul este unul din cele mai vechi din raionul Orhei, fiind atestat documentar la patru mai 1436, cu toponimele Bezinu şi Stancu sau Stanca.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.