Jurnal de litoral: Mangalia/ GALERIE FOTO

mangalia2Completăm JURNAL DE LITORAL cu o nouă destinație – Mangalia. Dar ce mai are şi oraşul acesta de la malul Mării Negre în afară de plaje? , s-au întrebat şi se mai întreabă mulţi. Scepticii care cred că şi-ar pierde timpul doar pe litoral greşesc amarnic. Mangalia e stațiunea care adună multă lume – de la cei dornici de a sta la mare și la soare, până la cei care vine să se trateze de diverse maladii, să se distreze din plin și să cunoască lucruri interesante.

Jurnal de litoral: Jupiter

Mangalia atrage multe persoane datorită izvoarelor minerale și bazelor de tratament. Potrivit ghidului „Enciclopedia de vacanţă pe litoralul românesc”, editat de BIBI Touring Touroperator (România),  staţiunea este recomandată pentru tratamentul afecţiunilor de digestie, reumatice, respiratorii, cardiovasculare, ginecologice etc.

Mangalia are porţile deschise pentru cei care doresc să-i admire toate perlele. Pentru a cunoaşte mai bine oraşul de bine de ajuns la Muzeul de Arheologie „Callatis”. Acolo, curioşii pot afla că până a ajunge la actualul toponim, localitatea, potrivit portulanelor genoveze din secolul al XIII-lea, s-a mai numit: Pangalla sau Pancalia.

Înaintea secolului al XIII-lea, aceasta apare sub numele de Callatis. Potrivit istoriei, Callatis a fost o colonie a cetăţii greceşti Heraclea Pontica (azi Ereğli în Turcia) din secolul al VI-lea înaintea erei noastre. Atât portul, cât şi oraşul din perioada antică au fost acoperite de apele Mării Negre. Toponimul de Mangalia apare abia la 1593, o denumire de origine tătărească, or, aici, de mai multe secole trăieşte o importantă comunitate de tătari.

În Mangalia existau o mulţime de vestigii ale trecutului, dar o dată cu venirea comuniştilor se trece peste ele cu tăvălugul. Astfel, pentru a mai salva ceea ce a rămas, la 1959 este deschis Muzeul „Callatis”.

Callatis (Mangalia) s-a constatat că este unul dintre cele mai vechi oraşe ale României. Dovezile sunt multele exponate de la muzeu. Aici pot fi văzute obiecte de epocă greacă, romană, romano-bizantină, dar şi produse ale civilizaţiei geto-dacilor din localitatea vecină Mangaliei, Albeşti.

Unul din cele mai interesante exponate este Mormântul cu papirus, care datează cu secolele IV-III î.Hr. Pe unul din capacele sarcofagului au fost găsite două coroane de frunze de laur din bronz aurit. Se presupune că mormântul ar fi aparţinut unei persoane importante.

mangalia6Mangalia e interesantă prin situl în sine, prin părţile vizibile – Zidul de incintă pe latura de Nord, porţiunea de Este şi cea de Vest, porţiunea de Sud, care se află sub un renumit hotel de pe litoral. Lângă zidul de incintă din recepţia Hotelului „President” a fost descoperit un edificiu romano-bizantin din secolele V-VI d.Hr. Mai tot ce a fost în interiorul cetăţii este acum sub construcţii moderne.

În Mangalia impresionează şi cea mai veche moschee din România. Lăcaşul de cult musulman a fost ridicat la 1573 de Esmahan Sultan, fiica sultanului Selim al II-lea. Moscheea ce poartă numele prinţesei-fondatoare este înconjurată de morminte şi stele funerare, vechi de peste trei secole. Întregul complex, declarat monument istoric, este foarte vizitat. Unii vin la rugăciune, alţii doar pentru a admira bijuteria spirituală a cultului musulman.

O altă perlă spirituală este Biserica ortodoxă cu hramurile „Sfântul Gheorghe” şi „Sfântul Ioan Botezătorul. Situat chiar în centrul Mangaliei, sfântul locaş de aici e un impunător monument istoric şi de arhitectură religioasă. Acesta a fost construit între anii 1915-1929, iar în 1970 renumitul artist plastic Gheorghe Răducanu realizează pictura murală, în stil neo-bizantin.

Deşi pare incredibil, dar în Dobrogea este şi o biserică maramureşeană. Chiar dacă nu e prea mare, ea, oarecum, aminteşte de veche tradiţie românească – cea a lemnului. Biserica „Sfântul Mina” a fost târnosită la 15 iulie 2007.

Dacă alegeţi drept destinaţie estivală Mangalia vă mai recomandăm să treceţi pe la Portul Turistic, Herghelie, Lacul Mangalia, Muzeul Marinei, Peştera Movile etc.

Mâine vom deschide o altă filă a JURNALULUI DE LITORAL. O nouă zi şi o altă destinaţie – Staţiunea Venus.

JURNAL DE LITORAL este un proiect realizat cu suportul Voyage Center PHILIPSKY – TOUR.

text și foto: Dinu Rusu

mangalia1

mangalia mangalia3 mangalia4 mangalia5 mangalia7 mangalia8 mangalia9

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.