Iurie Leancă îl acuză pe Dorin Drăguțanu că este incompetent și partăș la furtul miliardului

Un veritabil război verbal a început între fostul premier Iurie Leancă și Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale. Acesta din urmă a declarat public că Leancă era la curent cu delapidările care se făceau la BEM, Banca Socială și UniBank în timpul mandatului său.

Potrivit lui Drăguțanu, BNM i-a prezentat lui Iurie Leancă mai multe raporte în scris despre riscurile din sistemul bancar încă din 2013.

„Acum domnul Leancă spune că Banca Națională nu și-a făcut treaba. Domnul Leancă trebuie să spună de câte ori a vorbit cu domnul Șor despre aceste probleme. Câte povești i-a spus domnul Șor domnului Leancă și ce s-a întâmplat în final. Au fost povești pentru mici copii. Banca Națională a putut interveni abia în noiembrie. Este un semn clar că am fost ostatici”, spune Drăguțan.

La rândul său, ex-premierul l-a acuzat pe guvernar că este incompetent, minciunos și părtaș la fraudele de la cele trei bănci.

”Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, dă dovadă de un tupeu incredibil. În loc să răspundă în fața societății și a organelor de drept pentru situația gravă în care se află sectorul bancar, el se lansează în declarații halucinante și justificări, în speranța că în felul ăsta va acoperi furturile care s-au făcut sub conducerea sa în sectorul bancar”, a scris Leancă pe pagina sa de Facebook.

”Am spus de nenumărate ori că acest om nu are calitatea morală și profesională să ocupe postul de guvernator, însă se pare că în toți anii aceștia a știut să se facă util oricui a avut nevoie să mulgă sectorul bancar. Este inadmisibil că acest om încă se află la conducerea celei mai importante instituții financiare din țară [..] Iar faza a doua a raportului Kroll nu a avut loc până acum pentru că, sub diferite tertipuri juridice, a fost blocată tocmai de guvernatorul Dorin Drăguțanu, din motive ușor de înțeles”, a continuat fostul șef al guvernului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.