Îți recomandăm 5 seriale care ne plac la Moldova.org

E sâmbătă și dacă nu ai chef să ieși din casă, îți recomandăm niște seriale pe care le urmărește echipa noastră. Îți spunem și de ce ar trebui să le vezi și tu.

Seriale despre călătoriile în timp; despre femei puternice; adicția, alcoolismul, divorțurile si depresia simțite de un personaj science-fiction. Îți recomandăm și un detectiv ciudat.

Dacă ești ocupat/ă în această seară, salvează lista pe mai târziu!


Eu, Georgeta Carasiucenco, îți recomand serialul german „Dark”. Este un serial confuz și complex. Chiar din primele episoade te face să te încordezi, amintindu-ți cine este varianta adultă a unui personaj, cu cine s-a cuplat și cine este copilul lor, cum arată ultimul în varianta adultă, urmărind, în primul sezon trei planuri temporale diferite. 

Serialul începe cu un grup de tineri căutând droguri într-o pădure, lângă o peșteră. În acel moment, dispare cel mai mic dintre membri. Mikkel ajunge în 1986, cu exact 33 de ani în urmă de la o altă dispariție misterioasă. Acesta rămâne în bucla temporală din 1986 și își continuă viața. Când crește, devine Michael și ulterior are un copil, Jonas, care face parte din grupul de tineri din pădure în momentul în care versiunea Mikkel dispare în peșteră.

Pe parcursul serialului, poți să vezi același personaj jucând rolul negativ, iar într-o altă buclă temporală să joace rolul pozitiv, ambele versiuni dorind să salveze lumea.


Ana Gherciu recomandă serialul „Gilmore Girls”, pe care l-a vizionat prima oară când avea 14 ani și a doua și a treia oară, deja fiind adultă. 

La prima vedere, serialul pare a fi perfect pentru adolescenți, pentru că povestește istoria unei copile – Rory. Traseul ei prin școală, colegiu, universitate, pasiunea pentru lectură și studii, prima dragoste și despărțire sunt redate în lux de amănunte pe tot parcursul filmului. Totuși ceea ce a văzut Ana Gherciu la 14 ani este foarte diferit de ceea ce a văzut la 30 – istoria a unei femei (Lorelay, mama lui Rory) care a ales să se descurce singură, mergând împotriva tuturor așteptărilor părinților și societății. A decis, în pofida insistențelor din partea familiei și iubitului, să nu se căsătorească și să-și crească singură fiica. Fiind necalificată, a reușit să-și dezvolte propria afacere. Iar cel mai important – a adunat în jurul său oameni care țin la ea cu adevărat, o întreagă localitate de oameni buni și frumoși la suflet. Gilmore Girls este un serial despre loialitate, sinceritate, defecte, greutăți și comunitate.


Oana Rusu recomandă „Bojack Horseman”.

Când era mică Oana avea o singură casetă cu desene animate pe  care erau 4 episoade din Tom și Jerry. Aceasta e probabil motivul  pentru care acum unele din filmele și serialele preferate ale Oanei sunt animații. Bojack Horseman e un serial despre o lume alternativă, unde oameni și ființe antropomorfe conviețuiesc în pace (sau nu). Personajul principal, Bojack Horseman, este un fost star de televiziune care se
confruntă cu ambiguitatea condiției sale actuale.  Problemele cu care se confruntă personajele (adicția, alcoolismul, divorțurile si depresia) par banale, dar când le vezi trăite într-o lume atât de bizară devin ușor mai apropiate.


Diana Preașca recomandă serialul „Broen” (Podul), o coproducție danezo-suedeză.

Serialul, care a fost lansat în 2011 are patru sezoane și este un detectiv, realizat fără efecte speciale, dar în cele mai bune tradiții ale acestui gen. Începutul este unul cu totul neobișnuit – noaptea, pe podul ce leagă Danemarca de Suedia se stinge lumina, iar când se reaprinde este depistat trupul neînsuflețit al unei femei. O parte din corp se află pe partea daneză a podului, iar cealaltă – pe partea suedeză. Prima examinare arată că nu este vorba despre o singură femeie, ci de două. Cazul, care pare a fi o piesă dintr-un puzzle criminal, este examinat de un detectiv danez și o polițistă din Suedia.

Anticipez și vă spun că, nu, între cei doi nu va apărea o poveste de dragoste. Mai mult, eroina serialului, detectiva suedeză, pare o tipă lipsită de empatie, de aceea multe din scene cu aceasta se vor întipări în minte. În general, este genul de serial care după ce se termină îți rămâne în memorie, nu vei ține minte toate detaliile, dar când după un timp vei da întâmplător peste el primul gând ce îți va veni în gând este „da, l-am văzut, este și o polițistă ciudată”.


Anastasia Condruc îți zice să vizionezi „What we do in the shadows”.

Continuarea falsului documentar făcut de Jemaine Clement și Taika Waititi. În general, sunt gata să dau bani pentru orice semnat de acest regizor, chiar și ultimele filme mai mainstream: Thor și Jojo Rabbit. Dar preferatele mele rămân cele mai puțin cunoscute, cum ar fi The hunt for the wilderpeople. Totuși, What we do in the shadows este minunat atât datorită premisei, un fals documentar despre trei vampiri care împărtășesc aceeași casă, cât și umorului de multe ori absurd și presărat cu referințe actuale. Recomand dacă vreți să râdeți și să vedeți ceva bizar în același timp.  


Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  


Fotografie principală: David Goldman / Associated Press

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.