Ion Șalaru: fumătorii nu au drepturi

O ședință referitor la noile prevederi legislative care urmează să intre în vigoare de la 31 mai și care interzis fumatul în spațiile închise a avut lor joi la guvern, fiind examinate mai multe neclarități și propuneri din partea Asociației Restaurantelor.

Președintele Asociației, Aneta Zasavițchi a comunicat că la ședința condusă de vicepremierul Gheorghe Brega au participat reprezentanții mai multor instituții de profil.

“A fost o ședință lucrativă. Am expediat o adresare pe numele prim-ministrului referitor la legea antitutun cu întrebările neclare referitor la această lege și cu anumite propuneri. Am încercat să discutăm această adresare și neclaritățile pe care le avem noi”, a declarat Zasavițchi.

Totodată, ea a menționat că autoritățile și-au asumat să ofere un răspuns oficial, iar la mijlocul lunii mai va avea loc o discuție publică la acest subiect.

Pe de altă parte medicul-şef adjunct sanitar de stat Ion Șalaru, care a declarat la TVR Moldova că „așa-zisele drepturi ale fumătorilor nici nu există”, susține că nu vor mai avea loc discuții publice pentru că legea este deja în vigoare.

”Discuții publice nu vor mai fi pentru că legea a fost dejaa adoptată și a fost discutată destul. Vor fi organizate întrevederi ce țin de aspecte tehnice pentru a pune în aplicare prevederile legii. Și vom face un atelier de instruire pentru managerii restaurantelor ca să înțeleagă mai bine prevederile legii și cum să se conformeze”, a spus Șalaru.

Mai mult, Ion Șalaru susține că și solicitările adresate de asociația patronală de profil nu vor fi acceptate. „Toate solicitările lor nu pot fi examinate pozitiv și luate în serios pentru că ele contravin prevederilor legii. Ce ține de clarificare, noi suntem gata și am stabilit întrevederi și am planificat ateliere de lucru, dar restul alte solicitări ca să fie organizate localuri speciale pentru fumători, ca să fie excluse din lista produselor interzise în spații închise țigările electronice, nu pot fi acceptate, pentru că ele flagrant contravin legii”, susține Ion Șalaru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare