Ina Zdoroveţchi, moldoveanca care a îmblânzit harpa cu sufletul/ INTERVIU

Este originară din Moldova, dar de ani buni îşi croieşte drumul departe de casă. Muzica e pentru ea răsuflarea, iar harpa este cartea ei de vizită. Ina Zdoroveţchi este moldoveanca care a reuşit să facă carieră departe de hotarele acestei ţări. A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, a cucerit premii şi a încântat lumea cu talentul ei. Acum locuieşte în Boston, SUA, continuă să creeze şi să impresioneze. Vă invităm să o cunoaşteţi pe Ina, moldoveanca numită şi „şoptitoarea din harpă”.

Actualmente locuiţi în Boston, de ce anume acolo şi cum a evoluat cariera Dvs. odată cu stabilirea dincolo de ocean?

Sunt stabilită în oraşul Boston, unde am venit la studii în anul 2002. Cariera a evoluat de la sine, aş putea spune, pas după pas, concert după concert. Principiul meu de la bun început a fost să mă prezint la cel mai înalt nivel de fiecare dată, pentru orice oportunitate care îmi apare în cale. Procesul a fost lung, dar sigur, acompaniat de angajamentul meu neîntrerupt pentru progres.

Harpa este considerată un instrument al zeilor. Prin ce v-a cucerit acesta?

Adevărul este că prima mea întâlnire cu harpa a avut loc pe când eu eram abia la 8 ani şi, sinceră să fiu, în momentul ăla nu aveam nici cea mai mică idee despre istoria acestui instrument. Ce pot să spun cu siguranţă este că am fost copleşită de frumuseţea harpei, atât vizual cât și auditiv, şi am hotărât imediat că doresc neapărat să cânt la acest instrument! Mai târziu am aflat despre complexa istorie şi evoluţie a harpei, de la antichitate până în actualitate, şi aceasta mi-a mărit dragostea şi mai mult.

Aţi reuşit până acum să luaţi nenumărate premii în cele mai diferite ţări, începând cu ţara de baştină. Care este preţul succesului?

Pe parcursul studiilor am avut ocazia să primesc premiile cele mai înalte la concursuri internaţionale de harpă din Paris, Boston şi Bucureşti. Mai recent, am avut marea onoare să câştig cel mai prestigios concurs de harpă din lume, The International Harp Contest din Israel în 2009. La acest eveniment am primit, de asemenea, premiile speciale pentru cea mai bună interpretare a muzicii de cameră şi cea mai bună interpretare a muzicii contemporane. Succesul este mereu acompaniat de foarte multă muncă şi studiu. Însă, eu nu aş putea pune un preţ pe succes deoarece eu sunt foarte norocoasă să fac ceea ce îmi doresc. Tot timpul am ştiut că muzica şi harpa vor fi viaţa mea şi în felul acesta procesul de studiu asiduu vine uşor şi cu plăcere pentru mine.

Care a fost ultimul dumneavoastră concert/repertoriu susţinut la Chişinău şi cât de curând aţi vrea/ori planificaţi să reveniţi în ţară pentru un nou concert?

Ultimul concert în Moldova a avut loc pe 15 aprilie 2011, într-un format de recital la Sala cu Orgă, cu susţinerea Orchestrei Naţionale de Cameră. Repertoriul a inclus cele mai majore lucrări pentru harpă: Sonata de Hindemith, Sonata de Tournier, Dansurile de Debussy şi Introducerea şi Allegro de Maurice Ravel, printre altele. Mi-ar face mare plăcere să revin în Moldova la prima invitaţie. O altă colaborare cu orchestra de cameră, sau o nouă colaborare cu Filarmonica de Stat ar fi preferabil.

La ce lucrează Ina Zdoroveţchi acum, pentru ce evoluări şi pentru care scene se pregăteşte?

Acum lucrez la câteva proiecte care vor avea loc în următoarele luni. Am fost solicitată să dau premiera Europeană a Concertului pentru harpă şi orchestră de celebrul compozitor John Williams, care este o persoană istorică în muzică pentru filmele de la Hollywood. John Williams este deţinătorul a 5 premii şi 48 nominalizări Oscar şi multe alte onoruri. Premiera europeană a concertului de harpă va avea loc în Koln, Germania cu orchestra West Deutsche Rundfunk, dirijată de maestrul american Keith Lockhart.

Ulterior, în luna mai, voi călători în Rio de Janeiro, Brazilia, pentru o serie de 3 recitaluri de harpă solo la festival internaţional de harpă. Acestea vor fi urmate de o vară incredibil de activă la festivalul Brevard Music Center, unde deţin poziţia de artistă/profesoară ce impune numeroase performanţe solo, de muzică de cameră şi în orchestră, şi de asemenea foarte multă predare studenţilor de la harpă.

Care sunt planurile Inei Zdoroveţchi pentru viitor?

Nu prea îmi fac planuri pe viitor deoarece cred în voia soartei, unde mă va duce, aşa va fi. Dar, îmi doresc mult să continuu pe aceeaşi cale de până acum.

Aţi putea să faceţi o comparaţie între condiţia artistului din Moldova şi America? Cât de sesizabilă e diferenţa?

Mereu am menţinut că Moldova deţine resurse enorme în talent artistic. În Moldova am învăţat principiile cele mai importante în muzică şi tot în Moldova, la liceul republican „Ciprian Porumbescu” am avut norocul să studiez cu cei mai buni profesori la pian, harpă, teorie, solfegiu, armonie, istoria muzicii, etc.! Aş dori să folosesc această ocazie să le mulţumesc mult pentru îndrumarea lor extraordinară! Tot aici aş dori să mulţumesc mult părinţilor mei deoarece fără susţinerea lor nu aş fi realizat nimic din ceea ce sunt momentan.

Îmi este dificil să mă exprim referitor la diferenţa sesizabilă între condiţia artistului din Moldova şi America deoarece nu am fost activă în Moldova de cel puţin 12 ani, excluzând vizitele ocazionale.

Sunteţi departe de baştină. Vă înconjoară o altă cultură. Cum vă acceptă publicul american?

Publicul american este extraordinar de favorabil, susţinător şi primitor.

Unde poate urmări publicul evoluţiile dumneavoastră? Lăsaţi-ne vă rog coordonate.

Evoluţiile mele pot fi urmărite pe websiteul www.inazdorovetchi.com, unde vizitatorii au posibilitatea să mă contacteze prin email.

Vă mulţumesc pentru acest interviu şi ocazia de a relata experienţele mele cu publicul din Moldova. Cu speranţe de a vizita ţara de baştină în curând, Ina Zdoroveţchi.


Background

Ina Zdoroveţchi, harpistă originară din Republica Moldova. A studiat la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” la două specialităţi: pian şi harpă. La „Porumbescu” pianul i-a fost instrumentul de bază, fiind mereu activă în numeroase concerte, concursuri naţionale şi internaţionale. La absolvirea liceului, a fost numită bursiera a Statului Român pentru a studia la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Aici a trebuit să facă o decizie între pian şi harpă. A optat pentru harpă. Au urmat 3 ani de muncă sub îndrumarea celebrului harpist şi profesor, Ion Ivan Roncea. În 2002, a primit o bursă completă la Conservatorul din Boston (SUA), – de unde şi a luat Diploma de Licenţă, ulterior şi de Master. În prezent, locuieşte şi activează în Boston.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.