In Moldova ar mai putea fi lansate in curand inca cateva fonduri de pensii private

In cativa ani, in Republica Moldova ar mai putea fi lansate inca 2 sau 3 fonduri de pensii nestatale, in acest sens fiind deja duse tratative cu Comisia Nationala a Pietei Financiare. O declaratie in acest a fost facuta de directorul Administrare a primului Fond de Pensii din Moldova ”Victoria Asigurari”, Alexandru Zgardan, in cadrul unei conferinte de presa.

Zgardan a declarat ca in conditiile in care Moldova se afla in prag de criza demografica, fondul de pensii nestatal ar putea prezenta o solutie pentru ameliorarea veniturilor persoanelor aflate dupa varsta de pensionare.

Sursa citata sustine ca investitiile in fondul de pensii nestatale reprezinta venituri mult mai sigure si cu o rata de risc mai mica decat in cazul depozitelor bancare sau a asigurarii pe viata. Potrivit lui, pensia suplimentara nu inlocuieste pensia oferita de stat, insa aceasta ofera un venit mai mare.

“Unul din concurentii nostri a considerat ca e prea devreme lansarea unui fond de pensii, insa noi am considerat-o oportuna pe motiv ca societatea trebuie sa fie informata, iar acest lucru necesita o perioada mare de timp” a afirma Zgardan.

Alexandru Zgardan a mai declarat ca deja a fost inregistrat si primul client al fondului “Victoria Asigurari”, fiind duse tratative cu unul din cei mai mari investori straini in Moldova, care a incheiat contract corporativ pentru angajatii sai.

Contributia minima lunara, pe care un client va trebui sa o plateasca lunar va fi de 100 de lei. De asemenea, aceasta contributie va putea fi platita odata la 3 luni. Ulterior, atigand varsta de pensionare, persoanele isi vor putea primi banii prin transferarea sumei integrale intr-un cont bancar, sau lunar, prin intermediul statului, care va administra transferarea pensiei.

Administratorul Fondului de pensii va investi bani care-i va primi de la clienti in hartii de valoare de stat sau in depozite bancare. Zgardan a mentionat ca in cazul in care administratorul fondului de pensii devine falimentar, banii clientilor sunt in siguranta, neputand fi sechestrati, gajati, sau investiti in imobile, ei fiind transmisi, conform legisltiei, in gestiunea altui fond sau a statului.

Valoarea pensiei pe care o persoana o va primi, nu poate fi stabilita, ea depinzand de valoare indicelui preturilor de consum, precum si de rata la depozitele bancare, insa, ea nu poate fi mai mica, decat contributia lunara, investita de client.

In acest context, expertul economic, Veaceslav Ionita a declarat ca sistemul de pensionare din Moldova “merge in colaps”. Daca in 2007, pensia medie oferita de stat reprezenta 29% din salariul mediu, in prezent aceasta a ajuns la 27%. “In ultima perioada s-a intensificat o lupta a companiilor, care doresc sa-si pastreze angajatii calificati, iar pensia nestatala, poate fi un instrument eficient in acest sens” considera Ionita. Potrivit lui, fondul nestatal de pensii ar putea fi implementat in Moldova, la scara larga, in decurs de 5 ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.