În atenţia cetăţenilor moldoveni care pleacă la muncă în Federaţia Rusă

Cetăţenii Republicii Moldova care planifică să călătorească în Federaţia Rusă în scop de muncă au posibilitatea să verifice on-line veridicitatea invitaţiei, a permisului de muncă, a licenţei de angajare, dar şi motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost restricţionată.

Serviciul Federal de Migraţiune (SMF) a lansat recent un nou serviciu informaţional, care permite verificarea statutului lor pe pagina de internet services.fms.gov.ru. Persoanele interesate vor selecta link-urile active de pe acest site în funcţie de specificul vizitei lor în Rusia. Apoi, vor introduce datele pe care le cere sistemul. 

Pe această pagină, cetăţenii sunt avertizaţi că răspunsurile primite au doar caracter de informare, iar pentru informaţii semnificative din punct de vedere juridic se pot adresa birourilor teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţiune, notează un comunicat al Biroului pentru Relaţii cu Diaspora.

Zilnic, cetăţeni moldoveni sunt opriţi la hotarul cu Federaţia Rusă pe motiv că intrarea lor nu este admisă. Aceasta se întâmplă inclusiv din cauza neregulilor care au fost înregistrate în sistemul informaţional al Serviciului Federal de Migraţiune. Potrivit aceleaşi surse, cetățenilor nu li se oferă explicaţii privind cauzele aplicării interdicțiilor. În al doilea rând, în Rusia sunt mai mult de zece instituţii care pot institui astfel de restricţii, dar mai ales pentru că cetăţenii sunt puşi într-o situaţie dificilă, fiind obligaţi să se descurce singuri la graniţă.

Potrivit celui mai recent studiu efectuat de Centrul de analize și investigații sociologice, politologice și psihologice CIVIS, 206 mii de cetăţeni moldoveni s-ar afla în Federaţia Rusă pentru o perioadă mai mare de 12 luni și în jur de 88 mii cetățeni pleacă cu o regulartitate sezonieră. Datele referitoare la numărul de persoane originare din Republica Moldova care au avut restricţii de intrate în Rusia sunt în prezent colectate de autorităţile de la Chişinău.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.