Impozitele trebuie sa fie micsorate cu pasi lenti, dar siguri

Iar daca vom face acest lucru prin salturi, ne putem alege cu o inflatie de proportii, de pe urma careia vor avea de suferit toti cetatenii.

La 14 septembrie a continuat sirul meselor rotunde din cadrul Business-Forului „Climatul investitional in Republica Moldova. Tema pusa in discutie, de data aceasta, a fost: politica bugetar-fiscala. Moderatorul mesei rotunde, Igor Crapiva, director al intreprinderii „Orvento-Metal” a pledat pentru optimizarea sistemului de impozitare si normalizarea pietei muncii, care atesta astazi un deficit de cadre calificate. in acest context el a propus ca pentru toate veniturile persoanelor fizice sa fie introdusa o cota unica de 10 la suta. De fapt, aceasta initiativa apartine Clubului oamenilor de afaceri „Timpul” si Confederatiei Nationale a Patronatului.

in luarile de cuvint, participantii la masa rotunda au cerut de a nu se impozita acea parte a veniturilor persoanelor fizice, utilizata pentru odihna, intremarea sanatatii, studii si pentru procurarea si constructia spatiului locativ. A rasunat si ideea ca impozitul pe profit al persoanelor fizice sa fie redus cu un procent pe an, astfel ca in 2011 sa atinga cota de 10 la suta. De asemenea, s-a propus ca investitiile sub forma de utilaj tehnic, care sint produse peste hotare, sa fie scutite de TVA. La capitolul contributii sociale, s-a accentuat ca ele sa fie micsorate de la 24+2 (anul curent) la 15+4 in 2006.

Multi vorbitori au criticat activitatea Pietei Valorilor Mobiliare, care impune restrictii la procurarea actiunilor.

Cercetatorul stiintific, Visarion Cesuev, a sustinut ideea micsorarii impozitului pe venit. insa el a avut mari rezerve vizavi de aplicarea cotei unice pentru veniturile persoanelor fizice, argumentind ca diferenta veniturilor cetatenilor bogati, in comparatie cu celelalte paturi sociale, este de 1 la 10. Cesuev a mai propus ca in rezolutia Business-Forului sa fie inclus un punct prin care oamenii de afaceri vor sustine politica Guvernului de micsorare a impozitului pe venit.

Prezent la masa rotunda, Mihai Pop, viceministrul Finantelor, a mentionat ca unele propuneri inaintate de businessmeni sint interesante si constructive. Referindu-se, insa, la capitolul impozite, Pop a accentuat ca ele trebuie sa fie micsorate cu pasi lenti, dar siguri si nu prin salturi. Drept exemplu el a adus faptul ca, daca vom scadea TVA de la 20 la 18 la suta la toate produsele, inclusiv la cele de prima necesitate, s-ar putea produce o inflatie, de pe urma careia ar avea de suferit toti cetatenii. / Anatol FISER // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.