IDIS Viitorul și Expert Grup recomandau în 2007-2008 o cotă unică a impozitului pe venit

Cota unică de impozit pe venit, adoptată zilele acestea de Parlament, este luată în furci de unele ONG-uri cu profil economic. Atitudinea lor este stranie, ţinând cont de faptul că, în trecut, aceste structuri promovau intens această reformă fiscală.

Astfel, într-un studiu publicat în 2008, Centrul Analitic Independent Expert Grup, se spunea că sistemul cotei unice, introdus în mai multe ţări din regiune, “îşi demonstrează viabilitatea”.

“Cât priveşte acuzaţia cum că prin introducerea unei cote unice vor beneficia numai cei bogaţi, argumentul este uşor de combătut, pornind chiar de la formularea lui. Oamenii bogaţi nu vor avea un avantaj din cota unică, fiindcă aceştia nu plătesc impozit pe salariu. Salariile, dacă există, sunt mici, iar „bogăţia” le vine din profituri (dividende). În consecinţ, măsura va fi benefică în special clasei mijlocii, despre care se vorbeşte că trebuie creată şi stimulată să devină o forţa motrice în economie”, se mai spunea în sdudiul publicat de Exper Group.

De aceeaşi părere erau şi aconomiştii de la IDIS “Viitorul”, care veneau, într-un studiu publicat în 2007, şi cu recomandrăi concrete privind aplicarea legii.

“În opinia economiştilor de la IDIS “Viitorul”, politica de amnistiere fiscală trebuie să fie completată de un pachet consistent de îmbunătăţiri a colectării impozitelor, eliminarea cazurilor de exceptare a plăţilor de impozite, eliminarea tratamentului preferenţial al unor categorii de business, creşterea capacităţii de identificare a economiei şi a comerţului nefiscalizat”, se spunea în studiul citat.

Experţii acestui instit recomandau autorităţilor introducerea unei cote unice de 12 la sută. “Experţii independenţi de la IDIS Viitorul propun introducerea unei cote unice de impozitare pe venit a tuturor subiecţilor la nivelul de 12%, ca fiind cea mai optimă pentru Moldova”, se conţinea în analiza celor de la IDIS Viitorul.

Amintim că pachetele de legi care vizează „mica reformă fiscală”, votate de Parlament, prevăd că pentru impozitul pe venit se introduce o cotă unică de 12 la sută, reducându-se de la 18%. La fel, pachetul de legi mai prevede ca angajatorul va achita doar 18% la bugetul asigurărilor sociale, comparativ cu 23% cum este acum. Reforma mai conține și limitarea abuzurilor asupra oamenilor de afaceri din partea instituțiilor de stat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare