Iaşiul lui Eminescu (FOTO)

Miros de flori de tei pe aleile din Parcul Copou de la Iaşi. Aroma îmbietoare te provoacă să-ţi imaginezi poetul care şi-a purtat paşii pe aici – Mihai Eminescu.

La bătrânul tei, de peste 300 de ani, se opreşte mai fiecare. Se spune că la umbra acestuia Eminescu a scris cele mai frumoase poezii. De asta şi copacul este cunoscut drept Teiul lui Eminescu – un simbol al oraşului şi o atracţie pentru turişti. La bustul din faţa teiului, mai ales pe 15 ianuarie (ziua naşterii poetului) şi pe 15 iunie (ziua morţii), admiratorii aduc flori.

În Parcul Copou, acum mai bine de 20 de ani, a fost inaugurat un muzeu care poartă numele poetului. În colecţiile acestuia se află ediţii ale creaţiei eminesciene, copii şi originale ale tuturor fotografiilor legate de viaţa şi activitatea poetului şi un pian nemţesc, care a aparţinut surorii poetului, Aglaia.

În diferite muzee ale Iaşiului sunt păstrate mai multe obiecte de valoare care au aparţinut lui Eminescu. La Casa Pogor, care este şi sediul Muzeului Literaturii Române, se află ceasul de aur, cu monogramă, primit de la tatăl său, precum şi un inel de aur cu piatră de rubin. La Casa Dosoftei, secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii Române, este un Hronograf de secolul al XVIII-lea, cu sublinierile lui Eminescu.

În curtea faimoasei Mănăstiri „Trei Ierarhi” în 1997 a fost instalat bustul poetului, care un timp a şi locuit într-una din chilii.

Renumiţii Plopi fără soţi ai lui Eminescu se află în zona Bucium a Iaşiului. Au mai rămas doar 19 copaci din cei 29 de pe timpul Luceafărului.

De la Chişinău până la Iaşi sunt peste 150 de kilometri. Zilnic, de la Gara de Sud pornesc, la diferite ore, mai multe rute auto.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.