Hram la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”

Duminică, 19 mai, Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria” de la Hagimus (raionul Căuşeni) îşi sărbătoreşte hramul. Este unicul aşezământ monahal din spaţiul dintre Prut şi Nistru care le are drept protectoare pe Sfintele Marta şi Maria, surorile lui Lazăr, cel Înviat de Iisus. Aceasta la circa 75 de kilometri de Chişinău, la poale de pădure, la cam 400 de metri de traseul Căuşeni – Tighina.

Mănăstirea “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” este nouă în arealul spiritual basarabean. Istoria ei începe acum 16 ani, 1997. Sfântul locaș de prin părțile Căușenilor este o ctitorie a protoiereului mitrofor Andrei Cotruță, susținut în această idee creștină de către regretatul Episcop de Edineț și Briceni, Dorimedont (1961-2006). La șapte aprilie 1998, de o mare și luminată Sărbătoare, Buna Vestire, a fost sfințită prima biserică a Mănăstirii – “Acoperemântul Maicii Domnului”.

În vara anului 2000, prin voia Celui de Sus și susținerea creștinilor, a fost pusă temelia unei deosebite și mari biserici, cu două nivele. Biserica de iarnă are hramul „Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat”, iar cea de vară “Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. În anul 2007 Mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală de toată frumusețea – o bisericuță de lemn. Adusă de la Putna Marelui Domnitor, biserica este o ctitorie a doi buni creștini – Ioan Viorel și Maria Știrban din cetatea spirituală a lui Ștefan.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.