Guvernul loveste, iarasi, sub centura imaginea investitionala a tarii

Din punct de vedere economic, sistarea activitatii singurei maternitati private din Republica Moldova, “Extramed”, face dovada ca statul continua sa hartuiasca agentii economici privati si promoveaza interesele de grup, fara sa respecte reguli clare si echitabile pentru toti operatorii unui sector. Astfel, “Extramed” completeaza sirul de cazuri similare de hartuire, discriminare si tratare abuziva a agentilor economici doar pentru faptul ca au statut de proprietate privata (“Union Fenosa”, “Farmaco”, “Air Moldova International”, “Vikol NV”, proprietarul Hotelului “Dacia” din Chisinau, “Megadat.Com”).

Atacurile asupra acestor companii “au semnalat lumii externe ca Moldova este un loc nefavorabil pentru investitii, un loc in care niciodata nu esti sigur daca un contract are putere legala, daca cuvintul legii va prevala, daca proprietatea privata a intreprinderilor este intr-adevar preferata controlului de stat”. Aceste concluzii au fost formulate si lansate in repetate rinduri de businessmeni si analisti locali si straini. Desi la nivel declarativ guvernul in ultimul timp s-a angajat sa asaneze mediul de afaceri si imaginea investitionala a tarii, maniera prin care a fost in prezent sanctionata activitatea Clinicii “Extramed” este una grosolana si ar putea sa stopeze circuite investitionale substantiale in sanatate, care in prezent este unul dintre cele mai neperformante sectoare din cauza saraciei statului si a solvabilitatii reduse a populatiei.

Activitatea Clinicii “Extramed”, cu statut de maternitate privata (singura), a fost lansata la 1 aprilie 1999, in conditii legale si acte avizate de Ministerul Sanatatii, in prezenta ministrului de atunci. Licenta cu dreptul de activitate a Clinicii “Extramed” a expirat la 19 decembrie 2005, iar acum Zinaida Chistruga, directorul Camerei de Licentiere, refuza sa acordare autorizatia de functionare a clinicii pe motiv ca Legea ocrotirii sanatatii (nr.845) din 1992 spune ca “supravegherea si tratamentul gravidelor este prerogativa statului”. Sa facem abstractie de faptul ca prevederile acestei legi contravin Conventiei internationale ale dreptului omului, la care R. Moldova este parte, care asigura fiecarui om libertatea sa aleaga medicul si institutia la care vrea sa se trateze, indiferent de forma de proprietate, si sa ne intrebam cum a fost posibil ca statul sa incalce prevederile legislatiei nationale in vigoare si de ce agentul economic, dupa ce a facut numeroase investitii in aceasta afacere, este sanctionat pentru ilegalitatile comise de functionarii de stat? Zinaida Chistruga a mai incercat in 2004, in mod partinitor, sa retraga licenta cu dreptul de activitate a Clinicii “Extramed”, dar a fost descurajata de doua instante de judecata, care au dat cistig de cauza clinicii.

in afara de cele trei genuri de activitate, prestate pina in prezent (asistenta medicala in timpul nasterii, postpartum si asistenta medicala a nou-nascutului), clinica a mai solicitat permisiunea de a oferi consultatii in planificarea familiei si asistenta medicala in ginecologie (interventii chirurgicale). in vederea prestarii unor servicii cit mai calitative, echipa manageriala a clinicii programa sa inceapa in viitorul apropiat constructia unui centru performant, in care scop a identificat investitii olandeze de circa patru mln. euro. Aceste investitii sunt si subiectul unui memorandum semnat intre Ministerul Sanatatii, “Extramed” si Banca Mondiala (BM), institutie financiara internationala cu un cuvint greu in mai multe proiecte investitionale ce urmeaza sa inceapa.

in loc sa se dezica de coruptie si economia retrograda, sa primeasca inapoi institutiile financiare internationale si investitorii straini, unele persoane responsabile doresc reorientarea spre planificarea centralizata si monopolul statului in majoritatea sferelor economice si sociale, iar rezultatul este foamea si saracia. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.