Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pentru anul 2006

Guvernul a aprobat, in cadrul sedintei de simbata, proiectul bugetului de stat pentru anul 2006. Ministrul Finantelor, Zinaida Greceanii, a informat ca, la capitolul venituri, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006 prevede 9 miliarde 681,9 milioane lei, cu 1 miliard 366,8 milioane lei (16,4 la suta) mai mult decit a fost preconizat pentru Bugetul de Stat pentru anul curent. Cheltuielile bugetului de stat pentru anul 2006 sunt estimate la 9 miliarde 783,1 milioane lei sau cu 2 miliarde 058,9 milioane lei (26, 7 la suta) mai mult decit a fost aprobat initial in Bugetul de Stat pentru anul curent.

Greceanii a mentionat ca, in proiectul legii bugetului de stat pentru 2006, „mijloacele bugetare au fost distribuite prioritar, doar pentru cele mai stringente necesitati, corelate cu scopurile Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei si cu un impact major asupra reducerii saraciei si cresterii economice”. Astfel, se prevede majorarea transferurilor in Fondurile de asigurare obligatorie de asistenta medicala pentru persoanele asigurate din bugetul de stat (cu 162,1 milioane lei), a transferurilor in Bugetul asigurarilor sociale de stat (cu 127,9 milioane lei) pentru masurile de protectie sociale, prevazute de actele normative.

Totodata, in proiectul legii bugetul de stat pentru anul viitor este prevazuta, intr-o pozitie separata, o rezerva de 580 milioane lei pentru implementarea treptata, incepind cu anul curent, a Legii privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar. Potrivit lui Greceanii, pentru anul 2006, in proiectul bugetului sunt prevazute mijloace suplimentare, in marime de 21,3 milioane lei, pentru majorarea cuantumului burselor (cu 25 la suta in institutiile de invatamint superior si mediu de specialitate, precum si secundar profesional). Pentru acoperirea necesitatilor de majorare, de la 40 la 70 la suta, a numarului de beneficiari de burse in acestea institutii, in proiectul bugetului sunt prevazute suplimentar 18,7 milioane lei. in plus, pentru majorarea normelor de alimentatie a copiilor din scolile de tip internat si din casele de copii se propun suplimentar peste 7 milioane lei. Mijloace financiare suplimentare, in marime de aproximativ 22 milioane lei, sunt prevazute si pentru majorarea diferitor norme didactice in invatamint (dotarea tehnico-materiala a scolilor, dotarea cu manuale etc.).

Deficitul bugetar va constitui peste 100 milioane lei

Greceanii a mentionat ca pentru indexarea bunurilor banesti ale cetatenilor in Banca de Economii sunt prevazute 65 milioane de lei sau cu 8 milioane lei mai mult decit pentru anul curent. Pentru sustinerea sectorului agrar, proiectul prevede majorarea alocatiilor cu 183,8 milioane lei (pentru majorarea Fondului de sustinere a producatorului agricol, pentru realizarea programelor sustinute in cadrul programelor securitatea alimentara , pentru protectia antigrindina, pentru sustinerea fondului genetic viticol). in Fondul rutier, comparativ cu anul curent, alocatiile vor creste cu 20 milioane lei .

Deficitul de casa al bugetului de stat pentru anul 2006 se estimeaza, potrivit aceleiasi surse, la 101,2 milioane lei. El urmeaza a fi acoperit cu veniturile provenite din comercializarea hirtiilor de valoare de stat – 180 milioane lei, prin atragerea imprumuturilor externe pentru proiecte investitionale – 497,9 milioane lei, cu mijloace financiare din privatizarea si vinzarea patrimoniului public – 28 milioane lei si alte surse.

in anul 2006, conform proiectul de lege, bugetele unitatilor administrativ-teritoriale vor beneficia de transferuri din bugetul de stat, din Fondul de sustinere financiara a teritoriilor, in marime de 994 milioane lei.

De mentionat ca, vineri, reprezentantii patronatului s-au aratat nemultumiti de faptul ca autoritatile centrale au ignorat propunerile lor la elaborarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul viitor.

Presedintele Confederatie Nationale a Patronatului, Leonid Cerescu, a declarat, in cadrul sedintei Comisiei Nationale pentru Consultari si Negocieri Colective (Guvern-Sindicate-Patronate), in cadrul careia a fost discutat proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006, ca marea majoritatea propunerilor patronatelor nu au fost luate in consideratie. Potrivit aceleiasi surse, o astfel de atitudine a autoritatilor fata de initiativele avansate de reprezentantii patronatelor minimalizeaza la maximum rolul comunitatii oamenilor de afaceri in realizarea politicii bugetare a statului.

in context, presedintele Confederatiei Sindicatelor din Republica Moldova, Petru Chiriac, si-a exprimat regretul ca autorii proiectului bugetului pentru anul 2006 nu au acceptat propunerile sindicatelor, care vizau, in special, majorarea alocatiilor pentru sistemul educational, sanatate precum si pentru sistemul de salarizare. / Adriana Iepure // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.