Furnizorii de Internet au obligațiile prevăzute de legea din 2016 încă din 2007

Una din prevederile proiectului discutat în ultima săptămâna privind securitatea informațională ce ține de păstrarea anumitor date ale consumatorilor și care i-a deranjat pe unii reprezentanți ai domeniului precum că ar necesita costuri suplimentare imense este în vigoare încă din anul 2007, a explicat în cadrul unei emisiuni la Publika TV șeful-adjunct al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice Veaceslav Bădărău.

Discuțiile au pornit de la declarațiile antreprenorului IT Vitalie Eșanu, potrivit căruia, prestatorii de servicii Internet ar trebui să investească milioane de dolari pentru a îndeplini această cerință.

Pe de altă parte, Veaceslav Bădărău a menționat că această cerință este valabilă de aproape zece ani. „Toți furnizorii de internet sunt obligați încă din 2007 să păstreze datele ce țin de identificarea canalului de transmitere a informațiilor. Furnizorii de internet au descoperit abia în 2016 obligațiunile pe care le au încă din 2007”, a remarcat acesta.

„În acest proiect nu se modifică nimic față e prevederile actuale din 2007 și 2009”, a menționat el.

Bădărău a precizat detaliat ce conțin principalele modificări sau noutăți care se conțin în proiect. Una dintre acestea ține de percheziția sistemului informațional. Modificările introduse sunt doar în favoarea oamenilor pentru că până acum dacă exista un mandat de percheziție la domiciliu, putea să se facă și percheziția calculatoarelor sau a altor sisteme de transmitere a datelor. Acum, percheziția acestora va fi efectuată doar dacă va exista o autorizație specială din partea judecătorului de instrucție și doar dacă vor exista suficiente argumente pentru aceasta.

Sursa a menționat că aceste modificări sunt necesare pentru ca poliția să poate face față actualelor provocări. „Poliția este incapabilă, dacă nu vom avea aceste instrumente propuse în proiect”, a precizat Veaceslav Bădărău.

Iar șeful direcției juridice a IGP Sergiu Țurcanu a menționat că modificările legislative țin de îndeplinirea angajamentelor asumate de Republica Moldova în fața partenerilor internaționali, inclusiv odată cu semnarea Acordului de asociere. Anume, asemenea reglementări au fost preluate din practica europeană. „Unele voci, inclusiv din societatea civilă spuneau că prin promovarea proiectului de lege Republica Moldova vine pe piața legislativă cu elemente de noutate care nu mai există. Nu este adevărat, pentru că asemenea elemente stau demult în cadrul de reglementare a UE și Europa demult le pune în aplicare”, a explicat el.

În același timp, președintele Centrului „La Strada” Ana Revenco a menționat că noile prevederi sunt absolut necesare pentru protejarea copiilor de abuzurile care se comit din c în ce mai des în spațiul virtual. Ea a pledat pentru responsabilizarea furnizorilor de internet față de această problemă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare