Connect with us
"
"

Externe

Fostul preşedinte al statului Peru s-a împuşcat în cap în momentul în care urma să fie arestat

Publicat

pe

PE SCURT

Alan Garcia, fostul preşedinte al statului Peru, s-a împuşcat în cap miercuri în locuinţa sa din Lima în momentul în care trebuia să fie arestat, fiind acuzat de justiţia peruană pentru fapte de corupţiei în cazul Odebrecht, relatează EFE şi postul local America Tv.

Surse medicale au declarat că fostul preşedinte a fost internat în spital în urma unui traumatism cranian provocat prim împuşcare cu o armă de foc.

PE LUNG

Erasmo Reyna, avocatul lui Garcia, a declarat că starea sa este „delicată“. „În acest moment este operat. Să ne rugăm la Dumnezeu să îi dea putere“, a spus el.

Garcia se afla sub investigaţie în legătură cu compania braziliană de construcţii Oderbrecht, cea care a declanşat cel mai mare scandal de corupţie din America Latină recunoscând în 2016 că a câştigat contracte importante în regiune prin dare de mită.

Garcia, cel care a condus partidul Apra timp de zeci de ani, s-a aflat la conducerea ţării între 1985 şi 1990 pentru ca apoi să câştige un nou mandat în 2006, ca susţinător al pieţei libere.

Anul trecut, Garcia a cerut azil politic în Uruguay după ce i-a fost interzis să părăsească ţara. Uruguay i-a respins cererea.

El a negat în repetate rânduri acuzaţiile.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Ecologie

„Plămânii” care ard. Pământul pierde 20% din sursa sa de oxigen

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pământul este pe cale să-și piardă o parte din plămânii săi. Este vorba de Pădurile Amazoniene care produc 20 la sută din oxigen. Însă, în această vară, pădurile au fost mistuite de peste 75 de mii de incendii. Ceea ce reprezintă cu 83 la sută mai multe incendii comparativ cu anul trecut. 

Cine se face vinovat de aceste incendii și ce ar putea urma? La aceste întrebări încearcă să găsească răspuns întreaga populație și conducătorii mai multor țări de influență.

PE LUNG

Incendiile din această vară au mistuit cea mai mare parte a Pădurii Amazoniene. De fapt, Amazonia ia foc în fiecare an, însă, în acest an incendiile au fost mai multe ca niciodată, 75 de mii. Mai mulți experți susțin că aceste incendii sunt rezultatul despăduririlor care sunt făcute cu acordul președintelui brazilian Jair Bolsonaro. De când a ajuns la conducere, la sfârșitul anului 2018, Pădurea Amazoniană a pierdut aproape 3 500 de kilometri pătrați de pădure, cu patruzeci de procente mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă.

Omul de știință Alberto Setzer a declarat pentru jurnaliștii de la CNN că „99% din incendii au fost provocate de om, fie intenționat sau din greșeală. Oamenii dau foc la pădure, ca ulterior, să folosească aceste pământuri în agricultură sau în industrie”. 

Pe parcursul ultimilor decenii, din cauza așezărilor umane, Pădurea s-a micșorat considerabil. Până în anii 60, accesul în pădure era interzis, iar aceasta a rămas practic intactă. Însă, după anii 60 s-au construit ferme, iar cultivarea pământului a dus la defrișarea unor porțiuni mari din pădure. În perioada 1991-2000, Pădurea Amazoniană a pierdut între 415.000 și 587.000 de kilometri pătrați. Ulterior, în fiecare an sunt defrișați peste 22.400 de kilometri pătrați din Pădure. 

Se pare că aceste cifre nu sperie autoritățile braziliene, care plănuiesc să permită tăierea pădurilor pentru a face loc exploatărilor industriale și de minerit, proiectelor de infrastructură sau pentru extinderea zonelor agricole.

Țările din G7, organizație formată din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, au decis alocarea a 20 de milioane de dolari pentru salvarea Pădurii Amazoniene, iar cea mai mare parte din această sumă a fost alocată stingerii incendiilor de vegetație. Asta în pofida faptului că președintele brazilian afirmă că Pădurile Amazoniei aparțin Braziliei și incendiile trebuie să-i preocupe doar pe brazilieni.

Pădurea Amazoniană este o pădure umedă de foioase având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați. Pădurile ocupă 43% din suprafața Americii de Sud și găzduiesc aproape trei milioane de indigeni. În Amazonia se găsesc 20% din cantitatea de apă dulce de pe planetă, 34% dintre pădurile virgine și 30 – 50% din fauna și flora lumii. Se întinde pe teritoriile a nouă dintre cele 12 țări din America de Sud, majoritar în Brazilia (67%), Bolivia (11%) și Peru (13%).

Citește mai departe

Externe

A fost președinte – a devenit tâmplar și cazează turiști. Schimbarea bruscă în cariera unui om care a condus o țară din fosta URSS

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ghiorghi Margvelașvili a condus Georgia timp de cinci ani: a fost ales președinte în 2013 și a cedat această funcție în decembrie 2018 președintelui nou ales, Salome Zurabașvili. Având în vedere că Margvelașvili avea doar 49 de ani la momentul demisiei și având în vedere experiența sa (înainte de a deveni președinte a fost ministru al educației), mulți se așteptau să rămână în politică.

Dar Margvelashvili a ales un alt drum. S-a stabilit în orășelul Dușeti, la 60 km de Tbilisi, unde în 2004 a cumpărat o casă cu doar 2,5 mii dolari. Acolo, politicianul a construit, pe lângă propria locuință, o cabană mică, eficientă din punct de vedere energetic, cu un acoperiș de pământ și cazează de câteva luni turiștii care vizitează Georgia, scrie currenttime.tv.

PE LUNG

De asemenea, fostul președinte își ospătează oaspeții cu fructe și legume din propria grădină: rodii de la președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev și cartofi de la președintele Belarusului Alexandru Lukașenko.

Doritorii de a se caza „la președinte” o pot face prin intermediul Airbnb sau alte servicii de rezervare online, cabana costă aproximativ 80 dolari pentru noapte.

De asemenea, fostul președinte s-a ocupat de tâmplărie și cu propriile mâini a făcut mai multe piese de mobilier în casa sa și în casă de oaspeți. Iar în timpul liber a început să predea din nou la Institutul georgian de afaceri publice .

După cum recunoaște Margvelashvili, noile ocupații au fost necesare pentru a-și întreține familia. Aceasta pentru că fostul președinte nu are încă dreptul la o pensie de stat pentru limită de vârstă: în Georgia, femeile încep să o primească de la vârsta de 60 de ani, iar bărbații la 65 de ani.

Iar pensia, pe care Margvelasvili ar putea s-o primească teoretic ca fost președinte, în conformitate cu legea georgiană, i s-ar cuveni doar dacă ar fi inapt să muncească din cauza vârstei sau stării de sănătate. Și chiar și în acest caz, aceasta nu ar depăși 7,2 mii lari (aproximativ 2.600 dolari). Atâta a primit Margvelașvili când a deținut funcția de președinte.

Soția ex-președintelui a recunoscut anterior într-un interviu că familia sa „nu are economii”.

„Aceasta este o nouă experiență”, a spus fostul politician într-un interviu acordat Reuters. „Oaspeții lasă feedback despre ceea ce le-au plăcut sau despre ce priveliști sunt aici sau cum sunt decorate camerele, toate acestea mă fac foarte fericit”, a povestit el.

Acum, Margvelașvili dorește să cumpere și niște cai pentru a organiza excursii pe cai pentru turiști, dar se gândește dacă nu ar trebui să aibă și o mică vinărie.

Potrivit lui, turiștii din Georgia știu de obicei cine deține mica cabană unde sunt cazați. Dar pentru străini, identitatea proprietarului, de obicei, devine o adevărată surpriză. Potrivit fostului președinte, turiștii care vin în Georgia din țările fostei URSS pur și simplu nu pot să creadă că persoana care a condus o țară timp de cinci ani poate trăi într-o casă modestă cu două etaje în provincie, fără protecție și alte atribute ale puterii sau bogăției.

Retragerea mea din politică este modul în care încerc să creez un precedent”, spune Margvelashvili cu sinceritate. „Încerc să arăt că există viață și după politică”.

Când este întrebat dacă nu duce dorul după viața sa anterioară, el răspunde decisiv și pe scurt: „Deloc”.

„A fost o perioadă foarte încordată de cinci ani”, spune el. „Și acum încerc să trăiesc în pace și fără tensiuni “.

Sursa: currenttime.tv.

Citește mai departe

Externe

Când va învestit în funcție Vladimir Zelenski

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Rada Supremă de la Kiev a decis că ceremonia de învestitură a noului președinte al Ucrainei va avea loc luni, 20 mai. Pentru această dată au votat 315 de deputați, menționează Ukrainskaya Pravda.

„Am luat decizia de a organiza la 20 mai, ora 10:00, ședința solemnă a Radei Supreme, dedicată depunerii jurământului de către noul președinte ales Zelenski”, a declarat președintele parlamentului de la Kiev, Andrei Parubi.

PE LUNG

În total, deputaților ucraineni li s-au propus mai multe opțiuni privind data inaugurării: 17, 19, 20, 26 și 28 mai, dar și 1 iunie.

Anterior, Zelenski le-a cerut deputaților să stabilească data de 19 mai drept ziua în care acesta să fie învestit în funcția de președinte al Ucrainei.

Precizăm că actorul Vladimir Zelenski a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin prezidenţial din 21 aprilie cu un scor de 73,22%, în timp ce președintele în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost votat de 24,45% din electorat.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social28 de minute în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Biroul Regional OMS a făcut o donație de 41 mii de euro pentru Laboratorul ANSP

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică15 ore în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social18 ore în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

SocialO zi în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Economie2 zile în urmă

Cât costă să-ți reînnoiești încălțămintea

Sigur ai și tu măcar o pereche de încălțăminte preferată, pe care o porți cu plăcere, dar care ajunge într-o...

Social2 zile în urmă

„Raiul” sovietic și turnătorii. Interviu cu Viorica Olaru-Cemîrtan, Doctoră în istorie

Viorica Olaru-Cemîrtan este istorica care a cercetat luni în șir arhivele ascunse de sovietici despre deportările din Basarabia, a discutat...

Cultură2 zile în urmă

Neesențialii: artiștii

Ei sunt oamenii care și-au pus talentul și toată dedicarea la bătaie și au încercat să-și creeze o viață bună...

Advertisement

Politică

Divertisment3 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Politică7 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031