Fost oficial american: Rusia se implică în alegerile din Moldova

Federația Rusă se implică în alegerile din Republica Moldova prin mai mulți agenți de influență, afirmă într-un amplu articol publicat în NEWSMAX Richard Grenell, fost purtător de cuvânt a patru ambasadori SUA în cadrul ONU, unde a activat în perioada 2001-2008.

Richard Grenell dace referință în context la  Mihail Gofman. El scrie că ”majoritatea americanilor n-au auzit niciodată de Mihail Gofman, însă fostul oficial moldovean se ascunde în Statele Unite de ministerul Justiției al Moldovei care a emis mai multe mandate de arest pentru ca acesta să se întoarcă în țară.

Gofman a fugit sperând să ofere oamenilor legii din SUA informații despre furtul a 1 miliard de dolari din sistemul bancar, despre care știe foarte multe, în schimbul azilului politic. Trebuie de menționat că Gofman a fost concediat din funcția de șef al departamentului anti-corupție din Moldova. El știa că are probele încă de la începutul acestui an, când noul Guvern orientat spre reforme, a început să întreprindă acțiuni reale și măsurate împotriva corupției și să investigheze anumite tranzacții din trecut, de care era responsabil Gofman. Ei cred că în loc să prevină acțiunile de corupție, fapt pentru care a și fost angajat, Gofman doar urmărea cum acestea se desfășoară”.

Autoritățile moldovenești consideră, de asemenea, că ”Gofman ar putea fi implicat în schema de spălare a celor 25 miliarde de dolari proveniți din Rusia, prin băncile din Moldova. Autoritățile sunt de asemenea îngrijorate de știrile larg răspândite, conform cărora Gofman a ascuns faptul că deține mai multe proprietăți, transferându-le pe numele membrilor familiei sale”.

”Colegul lui Gofman de afaceri și co-conspiratorul Veaceslav Platon, un moldovean care deține pașaport ucrainean, a fost arestat luna trecută la Kiev, la solicitarea autorităților moldovenești, și extrădat săptămâna trecută în Moldova pentru a compărea în fața justiției pentru învinuirile privind implicarea în furtul bancar. Oficialii moldovenii vor să-l întrebe pe Gofman despre rolul său în acest furt, precum și despre suma mare de bani primită drept asigurare imediat după ce și-a procurat poliță de la compania condusă de Platon”, scrie Richard Grenell.

Fostul purtător de cuvânt la ONU menționează însă că ”Gofman evită autoritățile plimbându-se prin redacțiile posturilor TV din Washington, cu suportul guvernului rus. Campania media a lui Gofman presupune că acesta caută jurnaliști vulnerabili din SUA care nu știu despre rolul său în jefuirea sistemului bancar sau despre importanța alegerilor naționale care vor avea loc în Moldova pe 30 octombrie”.

Așadar, de ce Statele Unite nu-l extrădează pe Gofman guvernului din Moldova?, se întreabă  Richard Grenell. El spune că este greu de explicat de ce nu se vrea ca un martor-cheie și un posibil posibil complice să fie măcar interogat de către autorități.

Moldovenii au avut 6 prim-miniștri în ultimele 11 ani. După protestele masive din ianuarie 2016, în care oamenii au cerut guvernului să întreprindă mai multe acțiuni concrete împotriva corupției din Guvern, conducerea Moldovei a fost preluată de către un tehnocrat. Pavel Filip și Partidul Democrat din care face parte, și-au preluat noile responsabilități prin introducerea unor reforme serioase, punctează publicația americană.

Andrian Candu – Președintele Parlamentului Moldovei și colegul de partid a lui Filip, scria recent pentru The Daily Caller: „Noi am putea să curățim guvernarea noastră și să restabilim încrederea cetățenilor noștri. Ori, am putea continua să alunecăm în haos, oferind un avantaj celor care vor să împingă țara noastră înapoi, în sfera de influență a Rusiei”. Dânsul a continuat spunând că își dă seama că guvernarea trebuie să facă mai mult decât pur și simplu să vorbească despre reforme. „Aceasta nu este prima dată când guvernul cere combaterea corupției. Însă de data aceasta noi completăm vorbele dure cu acțiuni reale. Dacă ești un funcționar public cu gusturi generoase și conturi bancare mai mari decât îți poți permite din salariu, oamenii legii îți vor adresa întrebările de rigoare. Dacă te vom prinde cu mită, pedeapsa ta va include o amendă cu mult mai mare decât câștigurile tale necinstite”, adaugă acesta.

”Actualul Guvern moldovenesc încearcă disperat să atragă atenția vestului asupra problemei tot mai mari privind propaganda și imixtiunea rusească. Săptămâna trecută The New York Times a menționat pe prima pagină un reportaj despre campania masivă de dezinformare pe care Rusia o răspândește în întreaga lume. Times precizează că, din Europa până în Statele Unite are loc un program „armat ” de informare, care utilizează diverse mijloace pentru a semăna dubii și a provoca divizarea”, subliniază Richard Grenell.

Fostul purtător de cuvânt la ONU mai scrie că ”Moldova este, în mod clar, serios intenționată de a trage la răspundere acești criminali și de a-și reforma sistemul. Aceasta este exact acea conducere anti-corupție care a fost cerută de către SUA. Eforturile de implementare a politicilor de pună guvernare și eliminarea schemelor „plată pentru faptă” trebuie să fie recompensate.  Statele Unite nu trebuie să ofere protecție unui om care contribuie la subminarea transparenței și responsabilitatea în Europa de Est, în timp ce, acesta, probabil își acoperă propriile acțiuni criminale”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare