Fondul de Garantare a Creditelor ODA – instrument cu potențialul enorm pentru stimularea creșterii economiei naționale

Fondul de Garantare a Creditelor (FGC), administrat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), a fost creat de stat pentru a facilita accesul la finanțarea a întreprinderilor mici și mijlocii. Antreprenorii, care nu au suficiente garanții pentru a primi un credit, pot beneficia de o garanție financiară, emisă de ODA. Odată cu lansarea unui nou mecanism de garantare a creditelor – garanții de portofoliu – capacitatea de garantare a ODA se va dubla, facilitând accesul la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi autohtone.

Garanțiile financiare, adesea umbrite de granturi și alte forme de suport financiar, sunt percepute doar ca documente formale, însă acestea stau la baza multor succese economice. Ceea ce face garanțiile financiare cu adevărat remarcabile este eficiența lor, reprezentând unul din instrumentele de suport antreprenorial cu cel mai înalt randament pentru stimularea investițiilor, care necesită cele mai puține resurse din partea statului. Această eficiență în utilizarea resurselor publice este vitală într-o lume în care eficiența și sustenabilitatea devin din ce în ce mai importante pentru orice economie.

În plus, garanțiile financiare au o relevanță specială în perioadele de criză economică. În momente dificile, instituțiile financiare devin reticente în a oferi împrumuturi din cauza riscurilor crescute și a politicilor antiinflaționiste ale băncilor centrale. Garanțiile financiare însă, acționează ca un scut, partajând riscul de credit și încurajând instituțiile financiare să ofere credite în condiții incerte. Astfel, de cele mai multe ori, garanțiile devin un motor al economiei, menținând fluxul de capital și susținând întreprinderile să depășească provocările financiare.

Prin asigurarea accesului la finanțare, garanțiile financiare creează un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor și a inovațiilor. Întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a multor economii, pot accelera creșterea și pot contribui semnificativ la producția națională, având la dispoziție resursele financiare de care au nevoie pentru a se extinde și a crea noi locuri de muncă.

În Republica Moldova, unicul instrument de garantare a creditelor este Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FGC), care este administrat de către Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Pe parcursul evoluției sale, FGC a trecut prin mai multe transformări și reorganizări, eficiența și importanța acestuia fiind cu adevărat recunoscută abia începând cu anul 2020, atunci când Banca Națională a Moldovei a acceptat garanțiile financiare individuale, emise prin intermediul FGC, drept diminuatoare a riscului de credit, devenind astfel atractive pentru bănci.

Începând cu anul 2022, ODA a devenit parte a Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM) prin intermediul căreia beneficiază de expertiză și experiență internațională, îmbunătățind constant mecanismele de garantare și ajustând Produsele de garantare la condițiile pieței. Odată cu afilierea ODA la AECM s-au deschis noi oportunități pentru dezvoltarea acestui instrument, ceea ce incontestabil poate contribui la dezvoltarea economică a țării.

La ora actuală, FGC, oferă o gamă largă de Produse de garantare care permit acordarea garanțiilor financiare pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, aflate la orice etapă de dezvoltare și din orice ramură a economiei. FGC poate acorda garanții financiare cu o valoare de până la 7 milioane lei, iar cota maximă de garantare este de 80% din valoarea creditului contractat.

Pe parcursul activității FGC, a fost facilitată acordarea a cca 1900 de credite, însumând o valoare cumulativă de peste 3,8 miliarde lei. Aceste credite au fost asigurate cu garanții financiare individuale în valoare totală de cca 1,6 miliarde lei, contribuind la mobilizarea directă în economie a unui capital de aproximativ 4,6 miliarde lei.

Analiza impactului FGC asupra veniturilor la Bugetul Public Național (BPN) scoate în evidență rezultatele remarcabile obținute ca urmare a emiterii garanțiilor financiare individuale. Doar în anul 2022, antreprenorii, cărora le-a fost facilitat accesul la finanțare prin acest instrument, au contribuit la BPN cu cca 806 mil. Lei, dintre care 415 mil. lei sunt sub formă de TVA și accize, 8,7 mil. lei – taxe și impozite locale, alte taxe și impozite de cca 296 mil.lei.

Agenții economici care au beneficiat de garanții financiare individuale au oferit o contribuție semnificativă, inclusiv la menținerea bunăstării generale a societății prin asigurarea a 8 605 persoane cu locuri de muncă, iar plățile în BPN aferente salariilor achitate de aceste companii au constituit cca 60 mil. lei.

Este important, însă, de menționat faptul că eficiența sporită a garanțiilor financiare este determinată de posibilitatea de a utiliza aceiași bani de mai multe ori. Pierderile FGC se materializează doar în cazul unui credit neperformant, deși chiar și atunci există mecanisme de recuperare. Prin urmare, resursele FGC sunt utilizate într-un circuit închis, iar un leu consumat (plătit de FGC băncii în locul antreprenorului) poate contribui la Bugetul Public Național cu peste alți peste 400 lei.

Rezultatele, înregistrate în urma implementării mecanismului respectiv, demonstrează nu doar eficiența capitalului investit în FGC, ci și importanța acestuia în generarea de venituri suplimentare la bugetul de stat. Prin intermediul mecanismelor de garantare, FGC nu doar protejează instituțiile financiare partenere în caz de default, ci și contribuie semnificativ la creșterea resurselor bugetare, susținând, astfel, dezvoltarea economică și socială a țării.

Pe data de 27 octombrie curent, suplimentar la mecanismul existent de acordare a garanțiilor individuale, ODA  lansează mecanismul de garantare a portofoliilor de credite – prin care capitalizarea FGC crește cu 13,8 mil. EUR, adică efectiv se dublează capacitatea de garantare existentă la acest moment.

Inițial, mecanismul a fost dezvoltat cu suportul Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), ulterior fiind finanțat din sursele Băncii Mondiale prin intermediul Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii.

Rezultatul așteptat ca urmare a implementării garanțiilor de portofoliu, constă în garantarea unui portofoliu de credite în valoare de cca 100,0 mil. dolari SUA sau aproximativ 2,0 miliarde lei. Acest lucru va facilita accesul la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi și ar menține/crea cel puțin 3 000 de locuri de muncă.

Avantajul major al garanțiilor de portofoliu constă în capacitatea lor de a acoperi multiple credite sub o singură umbrelă, oferind astfel o mai mare flexibilitate și eficiență atât pentru instituțiile financiare, cât și pentru întreprinderi. Astfel, se elimină evaluarea individuală a fiecărui împrumut de către ODA, iar gestionarea riscului într-un mod cuprinzător este transferat către bancă. Astfel, procesul de  finanțare a întreprinderilor devine mai facil și mai rapid.

În concluzie, garanțiile financiare au un potențial enorm și sunt esențiale pentru orice economie. Ele reprezintă cheia pentru asigurarea accesului la finanțare, indiferent de circumstanțe și sunt fundamentale în stimularea atât a investițiilor, cât și a creșterii economice. Guvernele și instituțiile financiare ar trebui să acorde o atenție deosebită acestui instrument, recunoscându-i potențialul de a transforma economiile și de a aduce prosperitate în societățile noastre.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.