FMI – precaut in ceea ce priveste reluarea finantarii

“Suntem optimisti cu precautie in ceea ce priveste reluarea negocierilor in vederea unui program de finantare cu Republica Moldova”, a precizat la finele vizitei de lucru in tara noastra a misiunii Fondului Monetar International (FMI), negociatorul principal al FMI in relatia cu Republica Moldova, Thomas Richardson. Joi, in cadrul unei conferinte de presa, expertul a mentionat ca nu poate sa spuna exact daca si cand va fi initiat un program de finantare cu Moldova, deoarece rezultatele examinarii situatiei economice a republicii urmeaza a fi discutate mai intai cu conducerea de la Washington. “Nu pot sa va promit ca vom reveni, ca sa initiem un program de finantare”, a precizat sursa.

Printre aspectele pozitive intregistrate in economie, reprezentantii FMI au mentionat mentinerea nivelului inflatiei sub 10%, deficitul bugetar “destul de mic”, eforturile de sterilizare a fluxului de valuta de catre Banca Nationala, precum si reformele aplicate in administratiile publice centrale, progresul in domeniul reformei regulatorii. “Suntem satisfacuti de reducerea inflatiei, precum si de intentia de reducere a acesteia pana la 5% pentru anul viitor”, a specificat reprezentantul Bancii Mondiale, Paul Bermingham.

Fluxul de valuta, in special, remitentele de peste hotare, de care beneficiaza economia republicii, au creat probleme de inregistrare a ei de catre Banca Nationala a Moldovei (BNM). Pe de alta parte, expertii au precizat ca baza legislativa a Bancii Nationale este buna, dar ca in unele domenii aceasta institutie nu dispune de independenta deplina fata de conducerea tarii.

Reprezentantii FMI au atras atentia si la deficitul balantei comerciale, care este in crestere, si care “necesita a fi mentinut sub control”. Richardson a precizat ca nu vede o iesire din situatie fara investitii si dezvoltarea sectorului agricol, care ar duce la descresterea deficitului comercial.

Potrivit expertilor, resursele ce vor fi acordate de FMI vor fi indreptate nu in bugetul statului, ci Bancii Nationale, pentru “a apara Moldova de atacuri speculiste, sau de unele socuri eventuale, cum ar fi impactul preturilor la energia electrica si la gazele naturale, acumularea resurselor financiare fiind foarte importanta in acest sens”.

Programul de finantare al FMI a fost intrerupt in 2003 in conditiile in care organizatia financiara si conducerea republicii “nu au ajuns la un consens” in anumite privinte. In cadrul vechiului program, din suma totala de 147 mln dolari, aprobata la 15 decembrie 2000, Republica Moldova a primit doar 37 mln dolari. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.