Fitch schimba imaginea Moldovei spre pozitiv

Moldova.ORG — Fitch Ratings a schimbat la 18 iunie 2007, pozitia Moldovei de la „Stabil” la „Pozitiv”. Rating-urile pe termen lung ale Moldovei in valuta straina si nationala Issuer Default Ratings („IDR”) au fost stabilite la nivelul „B-„ (B minus) si „B”, respectiv. Agentia a confirmat rating-ul pe termen scurt al valutei straine la nivelul „B” si „Pragul de tara” la nivelul „B-„ (B minus). Fitch Rating a atribuit un rating privind rambursarea activelor „ RR4” la euro-obligatiunile Moldovei.

Statutul pozitiv este conditionat de cresterea recenta puternica a PIB sustinuta de remitentele muncitorilor de peste hotare si de politica fiscal-bugetara disciplinara pe fundalul reducerii moderate a datoriei de stat. Schimbarea este conditionata si de implementarea unor reforme structurale si semnarea cu Fondul Monetar Inernational a noului program de colaborare dupa o pauza de trei ani. Remitentele muncitorilor provin de la un sfert din populatia apta de munca, care din cauza extinderii saraciei in Moldova au plecat si au inceput sa lucreze peste hotare, in special, in Rusia sau tarile UE, inclusiv si România. Potrivit datelor oficiale, volumul acestor transferuri prin intermediul sistemelor bancare de transfer constituie aproximativ 18% din PIB, iar, tinând cont de metodele nebancare de transfer – 25-30% PIB. In ultimii ani remitentele au sustinut cresterea stabila a PIB, au atenuat impactul majorarii soldului balantei comerciale pe contul curent al balantei de plati, si au contribuit la majorarea rezervelor valutare.

Ameliorarea relatiilor cu Fondul Monetar International au condus la semnarea in 2006 a Acordului privind Programul pe termen de trei ani in cadrul Mecanismului de reducerea saraciei si cresterea economica (PRGF) cu Guvernul RM, ce a acceptat viziunile FMI privind necesitatea restructurarii si privatizarii precum si stabilirea prioritatilor pentru cheltuielile statului, datorie si alte variabile importante macroeconomice. Moldova a ajuns, de asemenea, la un acord cu Clubul de la Paris privind restructurarea datoriei scadente la sfirsitul anului 2008 si beneficiaza de finantare din partea donatorilor internationali. Incurajator, Moldova a atras investitii directe straine substantiale, care in anul 2006 au constituit 222 mil. dolari SUA sau 6,5% din PIB.

Totusi tara s-a confruntat cu socuri externe semnificative, ceea ce a avut un impact asupra pozitiei pe termen scurt. Rusia a interzis importul vinurilor din Moldova in 2006 si a majorat preturile la gaze de peste doua ori. In acelasi timp, daca interdictia la livrarile vinurilor a fost anulata, atunci preturile la gaze in viitor se pot majora din nou. Impactul s-a reflectat asupra intregii economii, de exemplu fiind deteriorarea brusca a deficitului contului curent la 12 % din PIB, incetinirea cresterii si majorarea inflatiei. Totodata, Guvernul Moldovei a raspuns la socurile externe permitând flexibilitatea cursului de schimb, mentinerea disciplinei bugetar-fiscale si implementarea unor reforme structurale, asigurându-si resurse externe de finantare. Rezervele valutare au continuat sa se majoreze si in acest an.

Coeficientul datoriei externe si publice, care s-a micsorat destul de brusc din cauza accesului limitat al Moldovei la imprumuturile internationale si restructurarea datoriei cu Gazprom in 2004, s-a stabilizat in 2006. Majorari prudente ale datoriei sub tutela FMI-ului pot fi asteptate acum. Moldova ramâne a fi o tara preponderent agrara, cu un nivel sporit de saracie si vulnerabilitate la socurile politice si economice negative, in special tinând cont de inaltul si volatilul deficit comercial, inflatia exprimata prin doua cifre, pozitiile slabe ale lichiditatii externe si dependenta de relatiile comerciale cu Rusia, cu care Moldova are divergente din cauza provinciei separatiste Transnistria.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.