Finlanda a realizat un experiment: Un grup de șomeri a primit „gratis” 560 euro pe lună. Care au fost rezultatele

Guvernul finlandez a anunţat vineri rezultatele preliminare ale experimentului cu venitul minim garantat, numit și „bani gratis pentru șomeri”.

Astfel, cercetătorii au precizat că acest experiment nu a reuşit să îi stimuleze pe şomeri să muncească mai mult şi să câştige mai mulţi bani, aşa cum se spera, informează Reuters, citat de Agerpres.

În cursul acestui experiment, 2.000 de şomeri, cu vârsta între 25 şi 58 de ani, selectaţi aleator, au devenit primii europeni care au beneficiat de un venit minim, un cec de 560 de euro pe lună timp de doi ani, indiferent dacă au găsit sau nu un loc de muncă.

„Impactul asupra gradului de ocupare pare să fie unul minor pe baza rezultatelor înregistrate în primul an”, a informat ministrul finlandez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila.

Prin experimentul cu venitul minim garantat, Guvernul finlandez a testat ideea unei plase de siguranţă pentru cei care nu pot sau aleg să nu muncească, şi în acelaşi timp să îi încurajeze să lucreze în regim part-time sau ca freelancer, fără teama că ar putea să piardă ajutorul de şomaj.

Chiar dacă impactul asupra şomajului a fost unul redus, bunăstarea şi starea de sănătate a celor care au beneficiat de venitul minim garantat a fost mai mare decât cea a grupului de control, subliniază cercetătorii.

Experimentul din Finlanda, primul de acest fel introdus la nivel naţional, a fost implementat de Guvernul condus de Juha Sipila, primul premier finlandez milionar, între 2017 şi 2018.

Astfel, potrivit analiştilor, indiferent de rezultatul experimentului, este puţin probabil ca Finlanda să introducă în curând un venit minim garantat la nivel naţional.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.