Filip în Parlament: Moldova nu are nevoie de un Guvern care să spună vorbe frumoase

Pavel Filip a vorbit în fața deputaților despre cum va gestiona Guvernul și care sunt problemele, cele mai importante, la moment în Republica Moldova.

Am venit astăzi în fața dumneavoastră, împreună cu echipa mea, pentru a ne asuma o responsabilitate mult mai complexă decât pare la prima vedere, sa formăm guvernul ultimei șanse pentru Moldova. Poate sună vorbe mari, dar este ceea ce am simțit când mi s-a propus să preiau responsabilitatea formării cabinetului. Republica Moldova are nevoie mai mult ca oricând de o majoritate politică stabilă și un guvern reformist, un guvern realist, care își începe activitatea pe un fundal tensionat, care nu are termen de grație prea lung, de la care așteptările sunt mari, atât în plan intern, cât și extern.
Știm de unde plecăm, formăm acest guvern pe fundalul unei lipse uriașe de credibilitate a clasei politice și a instituțiilor, credibilitate afectată de instabilitatea politică din ultimii ani, de nenumăratele războaie politice, de lipsa de eficiență a unor instituții, de abandonarea unor obiective importante asumate în fața cetățenilor. De aceea, noi nu vom veni astăzi cu promisiuni și angajamente în fața dumneavoastră, nu ar fi corect să mai cerem încredere în avans de la cetățeni, nu mi se potrivește nici mie ca om această abordare, deci vă propun să acceptați un guvern cu o abordare mai degrabă tehnică, decât una ideologică, cu asumări de obiective realiste și realizabile. Suntem gata să lucrăm activ cu majoritatea parlamentară care ne susține, dar și cu partidele de opoziție, să găsim împreună soluțiile cele mai bune, dar deciziile le vom lua la guvern, nu la partide, a spus Filip.

În context, oficialul a menționat că își dorește un guvern eficient, nu unul populist.

Și încă ceva important, trebuie să le readucem moldovenilor liniștea, știu că s-au săturat de războaie și instabilitate, vor să nu mai deschidă televizorul în fiecare seară și să urmărească lupte politice. Pentru asta este nevoie ca politicienii să lucreze împreună, Guvernul, Parlamentul și Președinția la fel, instituțiile să lucreze între ele, să uite de apartenența la partide sau la diferite grupuri de interese. Ca prim-ministru acesta este un obiectiv pe care îl voi urmări în fiecare zi a activității mele, să facilitez dialogul și conlucrarea între instituțiile statului. Nu sunt un om conflictual, cred în mod obsesiv că dialogul constructiv previne apariția neînțelegrilor și voi încerca să impun această stare de spirit în echipa Guvernului, a adăugat acesta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.