Fenomen ciudat pe 11 noiembrie. Valuri seismice misterioase au traversat aproape toată planeta

Fenomen ciudat pe aproape tot globul în data de 11 noiembrie. Valuri seismice au fost înregistrate din Africa până în Noua Zeelandă și Hawaii, iar oamenii de știință nu au nicio explicație, scrie Newsweek.

Timp de 20 de minute, aparatele de înregistrare ale activităților seismice au înregistrat ciudatul fenomen. Oamenii, însă, nu au simțit nimic.

Iar dacă un pasionat de seismologie nu ar fi urmărit chiar în acel moment datele înregistrate de U.S. Geological Survey – instituția din SUA care se ocupă cu studiul activităților seismice, fenomenul ar fi trecut probabil neobservat.

Fenomenul a fost înregistrat în zone precum Kilimambogo (Kenya), Lusaka ( Zambia), Mount Furi (Etiopia), San Pablo (Spania), Wellington, (Noua Zeelandă).

Aceste valuri seamănă cu cele seismice, care se formează în urma cutremurelor. Însă în acea dimineață nu a existat un seism care să ducă la declanșarea acestora.

„Nu cred că am mai văzut așa ceva niciodată”, spune Göran Ekström, seismolog al Universității Columbia.

Unii cercetători cred că valurile ciudate au de-a face cu „furtuna seismică” din Mayotte, un arhipelag din Africa, aflat lângă locul de unde au generat acestea.

Pe de altă parte, The French Geological Survey, este de părere că zona a devenit epicentrul unei noi activități vulcanice. Magma s-ar putea mișca sub placa tectonică, la câțiva kilometri depărtare de coasta Africii.

O altă explicație posibilă: un cutremur de mică intensitate, neobișnuit de lung.

Însă oamenii de știință sunt de parte de a ajunge la o concluzie.

Sursa:: Digi24

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.