Exportatorii vor intreprinderi mari

Agentii economici din sfera comertului si exportatorii de marfuri au optat, in cadrul „mesei rotunde” „Comertul si politica de export in Republica Moldova”, in favoarea facilitarii de catre stat a exporturilor si crearii conditiilor pentru fondarea unor companii producatoare mari.

in context, presedintele SA „Daac Hermes”, Vasile Chirtoaca, a propus promovarea unor reforme structurale, a caror obiectiv va fi crearea, in baza fostelor intreprinderi mari de stat si a celor private, a unor companii mari (holding-uri), capabile sa faca fata concurentei internationale. in special, el a propus crearea unor companii de comert en gros, care vor importa marfurile direct de la producatori.

Directorul general al intreprinderii mixte „Acorex Wine Holding”, Serghei Boret, a mentionat ca ar fi binevenit ca Banca Nationala a Moldovei sa promoveze o politica monetara mai flexibila si sa renunte la practica actuala de stabilire a cursului leului moldovenesc fata de principalele valute convertibile in detrimentul exportatorilor moldoveni. in acelasi timp, Boret s-a pronuntat pentru eliberarea de taxe vamale a materiei prime pentru fabricarea marfurilor de export.

La rindul sau, directorul intreprinderii mixte de textile „Infinity”, Vladimir Seleznev, a cerut scutirea de TVA la importul utilajului tehnologic, care, in opinia sa, ingradeste accesul utilajului si investitiilor moderne pe piata moldoveneasca. Totodata, el a propus renuntarea la implementarea sistemului informational „Asycuda World” destinat procesarii vamale, pe motiv ca acesta este „neperformant si complica mecanismul de devamare”. Seleznev a spus ca mai multe state europene dezvoltate deja s-au dezis de aceste sistem.

Referindu-se la sfera comertului, directorul holding-ului „Alina Eelctronic”, Alexandr Guzovsky, s-a pronuntat in favoarea anularii prevederilor care obliga agentii economici din comert sa obtina licente si autorizatii pentru fiecare obiect de comert, precum si pentru favorizarea de catre stat a producatorilor autohtoni, care produc marfuri care substituie importurile.

in context, participanti au propus crearea, in cadrul Zonelor Antreprenoriatului Liber, a unor depozite en gros pentru comercializarea marfurilor in interiorul Republicii Moldova si peste hotare. / Mircea Zatu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.